Najlepsze Śląskie smaki nagrodzone

Piotr Lipecki

12 Festiwal Śląskie Smaki – największa imprezy kulinarna w regionie – cieszył się w tym roku szczególnym zainteresowaniem. Do siedziby Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, współorganizatora Festiwalu, przyjechało około 5 tysięcy osób.

Agnieszka Sikorska, dyrektor Śląskiej Organizacji Turystycznej, powiedziała: “Ogrom zainteresowania Festiwalem utwierdza nas w przekonaniu, że wciąż warto go organizować. To już dwunasty rok z rzędu, a ludzi, którzy przyjeżdżają na to wyjątkowe wydarzenie co roku jest więcej. Dlaczego wyjątkowe? Festiwal Śląskie Smaki pozwala odkrywać na nowo zapomniane smaki, często smaki dzieciństwa, a tradycyjne potrawy pokazuje w nowoczesnym wydaniu. Tak jak zwycięzca konkursu kulinarnego w kategorii profesjonalistów, Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej zachwycił jury podając modrą kapustę w… sajgonce, czyli papierze ryżowym.”

W tegorocznym konkursie wystartowały dwadzieścia dwie drużyny: 9 drużyn amatorów, 8 drużyn profesjonalistów i 5 szkół gastronomicznych. Jedni inspirowali się miejscem Festiwalu i przygotowali potrawy z grzybów, inni szli w nowoczesną formę jak Qubus Hotel Bielsko-Biała, a jeszcze inni jak Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie czerpali z natury w pełnym tego słowa znaczeniu. Panie przygotowały bowiem ciasto akacjowe.

Emocje towarzyszyły jednak nie tylko uczestnikom konkursu kulinarnego. Remigiusz Rączka i Sebastian Humski podczas Bitwy Smaków o przewrotnym tytule: Kurka kontra gąska, przygotowali dania z grzybów, które zachwyciły publiczność tak bardzo, że ta ogłosiła remis. A całemu wydarzeniu towarzyszyła doskonała oprawa muzyczna przygotowana specjalnie dla Śląskich Smaków przez artystów Zespołu „Śląsk”, pojawił się też zespół Kola & Jula i Kabaret Rak. Zakończeniem Festiwalu był jak co roku występ galowy Zespołu „Śląsk”. Nie zabrakło także lokalnych producentów żywności i atrakcji dla dzieci. Z pewnością nikt kto pojawił się wczoraj w Koszęcinie nie jest zawiedziony. Ani głodny.

Potrawy oceniali:

W kategorii amatorzy:

Artur Zaskórski – Szef kuchni kiedyś w „Starej Piekarni, dzisiaj w restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki “Frykówka” w Pszczynie, wielokrotnie nagradzany na Festiwalu Śląskie Smaki Dobrawa Skonieczna-Gawlik – etnograf, naukowiec i badacz kultury i obrzędów województwa śląskiego, ze szczególnym uwzględnieniem Zagłębia Dąbrowskiego, wielokrotna jurorka konkursów regionalnych Renata Bielesz – właścicielka agroturystyki „Na Połomiu” w Istebnej, miejsca słynącego ze wspaniałej kuchni beskidzkiej; wielokrotna Jurorka Festiwalu Śląskie Smaki

W kategorii profesjonaliści:

Krzysztof Peć – Szef kuchni dotychczas w czterech restauracjach, obecnie Restauracji Kuchnia Otwarta Hotelu Best Western – restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki; wielokrotny Juror Festiwalu Śląskie Smaki Teresa Wielgomas – kucharz, zarządca restauracji w obiektach wypoczynkowych i hotelowych, obecnie specjalista kuchni regionalnej w Zespole Pieśni i Tańca „Śląsk” Helena Legierska – kucharz, pedagog, od lat 90-tych właścicielka restauracji Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle – restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Pani Helena znana jest z promowania kuchni beskidzkiej.

W kategorii uczniów szkół gastronomicznych:

Sebastian Humski – Szef kuchni dotychczas w trzech restauracjach, obecne Zajazd Hetman w Lgocie Murowanej na Jurze – restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki Małgorzata Kłych – etnograf, pedagog, badacz kultury województwa śląskiego, w szczególności Górnego Śląska; wielokrotna jurorka regionalnych konkursów kulinarnych Agnieszka Wolska – nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej.

Złote, Srebrne oraz Brązowe Durszlaki, jak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2017 zdobyli:

w kategorii szkół gastronomicznych:

I miejsce: Kacper i Wiktoria ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim (przygotowywali: – Gołąbek z kaszą orkiszową i grzybami oraz sosem grzybowym, – Zupa krem ze skorzonery na kaczym wywarze z kuleczkami mięsnymi w ziołowej panierce oraz czipsem ze skorzonery, – Policzki wieprzowe z purre z pieczonym czosnkiem, sosem rabarbarowym, groszkiem cukrowym, pietruszką, czipsami warzywnymi, kruszonką ziołową oraz tiulem)

II miejsce: Tyskie Łobuz – Zespół Szkół nr 7 w Tychach (- Batonik z musem i kremem żurkowym, – Zupa piwna z twarogiem i chipsem z boczku, – Królik sous vide, sos rabarbarowy, puree z bobu, szparagi z masłem palonym.)

III miejsce: Gryfne Kuchciki – Technikum Gastronomiczne w Tarnowskich Górach (- Śląskie racuchy z jabłkiem podane na musie z rabarbaru oraz owocami lata, – Dyniowa zupa z kluskami kładzionymi, – Pierś z gęsi z puree chrzanowym oraz sosem śliwkowym podana z młodymi karmelizowanymi marchewkami i cukinią)

w kategorii amatorów:

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie (- Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, – Zalewajka na wędzonce, – Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi)

II miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku – (Ciasto murzynek i ciasto akacjowe, zestaw nalewek zdrowotnych – Zupa baniowa z zacierkami, – Kacze udka duszone z jabłkiem we własnym sosie, kasza jęczmienna w warzywach, buraczki zasmażane)

III miejsce: Kulinarne Nawigacje (- Nabombany faworek, – Owocowa breja z bezowymi chmurkami, – Czorne pierogi z waniliową zołzą)

{gallery}5457{/gallery}