Najlepsze sushi na Cyprze
Restauracja KOI należąca do hotelu Capo Bay Hotel w miejscowości Protaras cieszy się wielką popularnością nie tylko wśród gości tego hotelu, ale i wszystkich odwiedzających ten cypryjski kurort.
Znajduje się kilkadziesiąt od piaszczystej plaży nad Zatoka Figową – to jedna z piękniejszych plaż na Wyspie Afrodyty. Z drugiej strony – trzydzieści metrów dzieli ją od głowengo basenu hotelowego. Niski, przestronny budynek z tarasem na którym gości siedzą na wygodnych sofach i głębokich fotelach. Główna sala otoczona jest wąską fosą wypełnioną wodą, w której pływa 1000 królewskich karpi. Słowo „koi” po japońsku znaczy właśnie karp. Idiomatycznie znaczy także miłość, przyjaźń i w Japonii karpie są symbolem tych właśnie uczuć. Specjalnie oddelegowany pracownik hotelu dba o nie m.in. oddzielając młode od reszty, by te pierwsze nie zostały zjedzone. Fosa i karpie to jeden z elementów zdobnictwa restauracji. Największym atutem jest tu oczywiście kuchnia. A specjalizacją jest nie rybne meze – jak to powszechne jest w tawernach cypryjskich – lecz sushi, kuchnia japońska i tajska. O ryby nietrudno – wszak Cypr słynie zarówno z doskonałych ryb morskich, jak i słodkowodnych (choćby z hodowli pstrągów).
Podobnie jak w przypadku wizyty w każdej restauracji na Cyprze, tak i tutaj warto przygotować się na długą biesiadę. Menu restauracji obejmuje osiem rodzajów) przystawek (m.in. krewetki „black tiger”, cztery sałatki (m.in. krabowa i łososiowa z awokado), cztery zupy, dziewięć typów sushi (m.in. ), dziesięć typów sashimi, cztery rodzaje kanapek z rybą, dwadzieścia cztery rodzaje makimono (roladki rybne), dziewięć rodzajów temaki, piętnaście dodatków ryżowo makaronowych (makarony noodles), pięć dań z owoców morza, ponad dwadzieścia dań kuchni tajskiej, osiemnaście dań teppanyaki (dań przygotowywanych na płycie metalowej) oraz desery (w tym – czekoladowe i bananowe „sushi”). Ceny kształtują się od 2 euro za przekąski do 30 euro za duże dania teppanyaki. Do tego restauracja oferuje wyśmienity wybór win.
www.koi-thaijapanese.com
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty