Najlepszy kucharz gotuje w Grandzie w Starym Smokowcu

archiwum SACR

Szef kuchni Grandhotel Starý Smokovec Peter Pikovský został zwycięzcą specjalistów branży HoReCa, organizowane po raz czwarty, wspólnie ze Stowarzyszeniem hoteli i restauracji Słowacji i magazynem Horeca.

Konkurs odbył się podczas konferencji – wiosna spotkania hotelarzy 2014 Horeca w Grand Jasna. W tym roku tematem żywo gotowania „Pokaż sezonowe dania w stylu bistro”.

Trzech kucharzy dostało się do finału. Każdy z zawodników miał 45 minut na przygotowanie dania. Szef kuchni Grandhotel wygrał daniem Jagnięce żeberko z rozmarynem na kremie ze szpinaku.

Peter Pikovský powiedział: „Nie uczestniczyłem w konkursie, żeby wygrać, ale żeby się sprawdzić w ostrej konkurencji. Nie bałem się konkurentów, gotowanie mi szło dobrze, konkurs odbywał się przecież u nas, w Tatrach. Cieszę się, że dzięki mojemu autorskiemu przepisowi na polędwiczki wieprzowe w opakowaniu z ziół i białego pieczywa, z puree z marchewki żółtej, zdobyło uznanie jury a mnie zaprowadziło do finału.”

Dyrektor hotelu Grandhotel w Starym Smokowcu, Marek Koumal dodał: ” Sukces naszego szefa kuchni to sukces naszego hotelu a dania w stylu bistro, które prezentował w konkursie pojawią się w menu naszej restauracji już w sezonie letnim.”