Największe na świecie mojito na Biennale smaku w Lyonie

Atout France/PHOVOIR

W dniach 24-28 stycznia w Lyonie odbędzie się pierwsze międzynarodowe Biennale smaku. Przez pięć 5 dni, goście będą mogli skorzystać z warsztatów kulinarnych, pokazów, degustacji czy odbyć wycieczkę dla smakoszy. Impreza jest organizowana równocześnie z międzynarodowym szczytem restauracji, hotelarstwa i jedzenia (Sirha) w Chassieu (Rhône). Wielki bankiet inaugurujący Biennale, odbędzie się na zewnątrz tunelu o długości 1,7 km przeznaczonego do transportu (piesi, autobus i rowery) na wzgórzu Croix-Rousse.
Spośród 40 spotkań pozycji umieszczonych w programie, warto wymienić: domową zupę za darmo autorstwa uczniów Instytutu Paula Bocusa, największą na świecie tackę serów z 800 różnymi produktami, restauracje z menu przygotowanym przez młode talenty z programów „Top Chef” i „Mastercheforaz stragan z rybami o długości 100 metrów.
Siedem „food trucks, serwujących przede wszystkim hamburgery, będzie obecnych na Targach Puces du Canal w Villeurbanne. Podczas biennale podjęta będzie próba bicia rekord u w zrobieniu największej sałatki owocowej z 5 500 kilogramów produktów ( rekord z zeszłego roku – 5 079 kilo) a także próba pobicia rekordu w zrobieniu największego mojito na świecie (rekord do pobicia 2 100 litrów).