Największy kołacz na świecie wypieczony został na Litwie
0 maja w litewskim kurorcie Druskienniki wypieczono sękacz o wysokości 3,7 m i wadze 85,8 kg. Wypiek został zgłoszony do księgi rekordów Guinessa.
Próbę pobicia rekordupodjęto dzięki inicjatywie przedsiębiorcy Romualdasa Spulisa i władz Druskiennik.
Tego samego dnia na terenie piekarni „Romnesa” otwarto pierwsze w krajach Wschodniej Europy Muzeum Sękacza, w którym zgromadzono unikatowe urządzenia do pieczenia tego typu deseru. Uroczystego otwarcia dokonał mer Druskiennik Ricardas Malinauskas.
Prezes firmy „Romnesa” Romualdas Spulis, powiedział: „W tradycji litewskiej sękacz jest nieodłącznym elementem stołu każdego ważnego wydarzenia jak ślub czy chrzest. Ze względu na swój charakterystyczny wygląd, sękacz stanowi najpierw dekorację stołu, a na koniec uczty jest łamany i dzielony wśród biesiadników.”
Do wypieku zostały użyte tylko regionalne składniki:
Jaja 1700 szt.
Mąka 64kg
Cukier 48kg.
Masło 45kg.
Śmietana 29kg.
Aby wyprodukować to rekordowej wielkości ciasto, potrzebne były: specjalnie skonstruowany piec 4 m długości, pojemnik na ciasto 4 m długości i 1,5 m szerokości, walec 3,7 m długości. Do produkcji tych akcesoriów lokalni rzemieślnicy L. Pukinskas i A. Sputai zużyli 800 kg stali. Mistrzami ceremonii byli cztery doświadczeni cukiernicy. Aby poruszać kołowrotek nad ogniem, potrzebne było dwóch męzczyzn, a żeby go podnieść na ruszt – nawet sześciu.
Warto wspomnieć, że legendy o sękaczu sięgają czasów królowej Barbary Radziwilówny – małżonki Zygmunta Augusta – przez kronikarzy uważanej za najpiękniejszą kobietę Europy XVI wieku. Sękacz utrwalił swoją pozycję w kuchni litewskiej w okresie międzywojennym, a obecnie zdobi stoły Litwinów rozsianych na całym świecie – od USA, Wielkiej Brytanii do Australii i Argentyny. Dotychczasowy litewski rekord – ciasto o wysokości 2,3 m a wadzę 67 kg – spółka „Romnesa” wyprodukowała w 2008 m.
POWIĄZANE WPISY
20 grudnia 2024
Wakacyjne plany Polaków na 2025 rok: poszukiwanie rodzinnych korzeni, przygody z adrenaliną i odkrywanie kraju
Jak wynika z najnowszego raportu, apetyt na podróże w 2025 roku będzie nadal rósł.…
0 Komentarzy6 Minuty
19 grudnia 2024
Wieczór z Krzysztofem Wielickim w Abu Dhabi w ramach promocji Polski na rynkach arabskich
25 listopada br. w Abu Dhabi zaprezentowano film dokumentalny o życiu i dorobku wybitnego…
0 Komentarzy2 Minuty
16 grudnia 2024
Rekordowa liczba turystów odwiedziła Bułgarię
Bułgarzy przewidują, że mijający rok okaże się rekordowy pod względem turystyki – kraj…
0 Komentarzy2 Minuty
5 grudnia 2024
Islandia promuje swoje atrakcje na warsztatach w Warszawie
W Warszawie odbyły się warsztaty, w trakcie których islandzcy touroperatorzy…
0 Komentarzy1 Minuty
5 grudnia 2024
LOT wystartował z zimowym połączeniem do Innsbrucka
Od 1 grudnia br. do stolicy Tyrolu dolecimy bezpośrednio z Polskimi Liniami Lotniczymi…
0 Komentarzy4 Minuty
4 grudnia 2024
Film ,,Pielgrzym nadziei” w Instytucie Cervantesa
Instytut Cervantesa w Warszawie zaprezentował film dokumentalny TVP o Camino de Santiago…
0 Komentarzy2 Minuty
21 listopada 2024
Zamek, ścieżki rowerowe i teatr. Południowe Czechy zapraszają turystów
Południowe Czechy, region słynący z bogatej historii, malowniczej przyrody i unikalnej…
0 Komentarzy3 Minuty
21 listopada 2024
Niemcy – ojczyzna bożonarodzeniowych jarmarków
Z końcem listopada nad niemieckimi miastami zaczynają się unosić zapachy korzennych…
0 Komentarzy9 Minuty
15 listopada 2024
Rekordowe targi WTM w Londynie. Ponad 4 tys. wystawców z całego świata
W dniach 5-7 listopada 2024 roku londyńskie hale ExCeL gościły największe w historii…
0 Komentarzy2 Minuty