Norda promuje się rybą i winem

archiwum Stowarzyszenia Turystycznego „Kaszuby Północne”

Kaszuby Północne – w języku kaszubskim Norda – to jeden z najciekawszych regionów turystycznych w Polsce. Dębki, Jurata, Chałupy, Łeba – te miejscowości każdemu kojarzą się z urokliwymi bałtyckimi plażami i drobniutkim piaskiem, o niepowtarzalnym złocistym odcieniu. Z kolei Zatoka Pucka roi się od żagli, desek i łódek. I nic dziwnego, bo jest jednym z najlepszych miejsc w Polsce do uprawiania windsurfingu i kitesurfingu.

Wybrzeże Bałtyku to nie jedyny atut turystyczny Kaszub Północnych – wielowiekowe dziedzictwo kulturalne, wspaniała choć powikłana historia i unikalna przyroda, przyciągają coraz większe rzesze turystów z kraju i zagranicy.
No i wreszcie kaszubska kuchnia, słynąca z prostoty, ale przy tym wyrafinowanych smaków.

Promocją tego regionu od lat zajmuje się Stowarzyszenie Turystyczne „Kaszuby Północne” Lokalna Organizacja Turystyczna – jeden z najstarszych i najbardziej aktywnych LOT-ów w Polsce. Powstało ono na przełomie lat 2003/2004 z przekształcenia wcześniej działającego Stowarzyszenia Rozwoju Północnych Kaszub „Norda” w Pucku. Niemal od początku prezesem Stowarzyszenia jest Marta Balicka z Jastarni, która wraz z dyrektorem biura LOT Barbarą Mudlaff stworzyły zgrany tandem, cieszący się wśród przedsiębiorców i samorządowców Północnych Kaszub uznaniem i szacunkiem.

Z inicjatywy Powiatu Puckiego i LOT-u „Kaszuby Północne” we wrześniowy weekend odbył się kolejny już II Festiwal Ryby i Wina w Mechelinkach.

To było prawdziwe święto regionalnych produktów, wśród których królowały lokalne morskie produkty, podawane w parze z dobrze dobranym winem. Program festiwalu, poza nieodłączną degustacją, pozwolił z bliska zobaczyć pracę mechelińskich rybaków. Uczestnicy wydarzenia z radością powitali wracający z morza kuter z pełną siecią bałtyckich fląder.

Impreza była okazją do promocji 23 zarejestrowanych na terenie Powiatu Puckiego produktów tradycyjnych – w tym m.in. dań z ryb morskich, a także promocji win mozelskich przywiezionych przez partnerów z powiatu Trier-Saarburg. Gośćmi byli także przedstawiciele samorządów litewskiego Skuodas oraz Gliwic, a także delegacja z niemieckiego Calw.

Sobota była dniem branżowym, w trakcie którego nie zabrakło pokazów kulinarnych w wykonaniu mistrzów kuchni: Krzysztofa Szulborskiego oraz Andrzeja Ławniczaka. Odbyła się degustacja win mozelskich oraz potraw przygotowanych przez uczniów szkół gastronomicznych z Powiatu Puckiego, a także tradycyjna ceremonia „odbijanie beczki matjasa”.

Drugi dzień Festiwalu Ryby i Wina był otwartych dla wszystkich zainteresowanych. Rozpoczął się na molo w Mechelinkach od prezentacji połowu ryb przez naszych rybaków. Następnie swoje umiejętności zaprezentowali wspomniani już mistrzowie kulinarni oraz uczniowie, którzy szkolą się na przyszłych szefów kuchni. Tego dnia wszyscy goście mogli posmakować win niemieckich oraz win rodzimej produkcji. Były też: pokaz wędzenia, stoiska z serami, miodami, chlebem i rękodzieło prezentowane przez wystawców polskich, czeskich i niemieckich. O stronę muzyczną drugiego dnia festiwalu zadbał zespół Deadly Plants.

{gallery}9186{/gallery}