Nowa restauracja w Szczawnicy
Na bazie istniejącej infrastruktury przy dolnej stacji ośrodka Palenica powstała nowa restauracja, zarządzana przez Polskie Koleje Linowe. Nazwa istniejącego w tym miejscu lokalu „Pod kolejką” została zachowana.
Zupełnie nowe są natomiast wnętrze – jasne i nowoczesne, a także menu – z domowymi posiłkami dobrej jakości, wśród których każdy członek rodziny znajdzie coś dla siebie. Restauracja serwuje również śniadania i jest czynna od 9.00 do 20.00.
Obok stacji dolnej ośrodka Palenica powstały też nowe pawilony handlowe i usługowe, nawiązujące stylem do architektury szczawnickiej.
Restauracja „Pod kolejką” to już drugi lokal gastronomiczny należący do PKL. Dotychczas budynek był dzierżawiony przez zewnętrzną firmę.
Patryk Białokozowicz, członek zarządu PKL, powiedział: “Chcemy uatrakcyjnić naszą ofertę turystyczną, dlatego rozwijamy bazę gastronomiczną. W grudniu 2014 r. otworzyliśmy pierwszą własną restaurację na Kasprowym Wierchu, a w styczniu tego roku restaurację w Szczawnicy. Klienci, którzy korzystają jednocześnie z naszych skipassów i oferty gastronomicznej nie muszą martwić się czasem upływającym na wizycie w restauracji – otrzymają specjalny bon, który odpowiednio przedłuży ważność skipassu.”
Przy dolnej stacji PKL Palenica powstały również pawilony handlowo-usługowe, których otwarcie planowane jest w lutym. Budynek o powierzchni użytkowej ok. 150 m kw. mieści 12 pomieszczeń oraz zaplecze sanitarne. Formą i wystrojem nawiązuje do tradycyjnej architektury szczawnickiej.
Patryk Białokozowicz dodał: “Każdego roku nasz ośrodek w Szczawnicy odwiedza wielu turystów i narciarzy – przede wszystkim rodzin. Do tej pory nasi goście nie mieli możliwości, by w pobliżu stacji kupić pamiątki i produkty regionalne, teraz zrobią to wygodnie w pawilonach.”
Ośrodek PKL Palenica to idealne miejsce dla rodziców z dziećmi. Do dyspozycji narciarzy są cztery naśnieżane i ratrakowane trasy narciarskie (dwukilometrowa nartostrada, dwie 300-metrowe łagodne trasy z Szafranówki, które pozwalają rozwinąć umiejętności zjazdowe najmłodszym i początkującym oraz czarna kilometrowa trasa z Palenicy dla zaawansowanych). Przy stacji dolnej ośrodka znajdują się także parking, wypożyczalnia i serwis sprzętu narciarskiego.
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty