Nowe menu pokładowe PLL LOT: odkryj podniebne smaki

nowe menu PLL LOT
fot. PLL LOT

Nic tak nie psuje humoru podczas długo wyczekiwanego urlopu jak źle dobrane menu pokładowe, zbyt obfity bądź skąpy posiłek przygotowany z nieświeżych składników bądź potraw zawierających alergeny. PLL LOT mówi dość niezdrowej żywności i wprowadza na swoje pokłady nową jakość: szeroki wybór posiłków tematycznych i premium. Zaczynając urlop zrób sobie przyjemność, a swojemu organizmowi wyświadcz przysługę: zjedz zdrowy, zbilansowany posiłek i wypij owocowy koktajl. Albo uczcij wyjątkową podróż kieliszkiem prosecco i pysznym deserem.

Rezerwując bilet na urlop w PLL LOT zaplanuj nie tylko niezapomniane wakacje, ale pomyśl też o dobrym, kulinarnym początku urlopu, wybierz pozycje z bogatego menu i zamów zestaw posiłków, którymi będziesz delektował się po starcie. Jesteś uczulony na gluten bądź laktozę? Zdecyduj się na jeden z zestawów dostosowanych do indywidualnych potrzeb i restrykcji żywieniowych pasażerów. Albo wybierz pozycję premium z bogatej oferty dań przygotowywanych ze świeżych produktów sezonowych. Możesz też połączyć posiłki i napoje w zestawy, skorzystać z promocji, dobrać wino do posiłków albo zamówić deser z prosecco na specjalną okazję. Zacznij dobrze swój wymarzony urlop jedząc smacznie i zdrowo już na pokładzie samolotu.

Wiesz, co jesz i wybierasz menu przed podróżą

Usługa „Zamów posiłek na pokład” jest dostępna podczas większości rejsów w PLL LOT, zarówno najkrótszych – krajowych, jak i najdłuższych – międzykontynentalnych. Posiłek jest dostosowany do rodzaju i długości rejsu. Można się nim cieszyć w klasie ekonomicznej, korzystając z podwyższenia standardu w postaci posiłku złożonego ze świeżej kanapki, sałatki lub dań tematycznych, deserów, świeżych soków i wyboru win. Należy pamiętać, aby posiłek zamówić najpóźniej 24 godziny przed podróżą. Można go dodać podczas zakupu biletu, albo później w zakładce „zarządzaj rezerwacją” bądź za pośrednictwem LOT Contact Center.

Deser z prosecco na specjalne okazje PLL LOT
Deser z prosecco na specjalne okazje / fot. PLL LOT

 

Oczywiście, na wszystkich rejsach PLL LOT gościnnie proponuje poczęstunek w cenie biletu. Składają się na niego: woda, drożdżówki, przekąski, a na trasach long-haul: pełne posiłki i szeroki wybór napojów. Oferta „zamów posiłek na pokład” jest uzupełnieniem, które pozwala podnieść standard podróży i zaplanować ją dokładnie według osobistych potrzeb i preferencji. A oferta jest bogata, skrojona na każdą kieszeń, gotowa zaspokoić mały i duży apetyt. Składa się z licznych wariantów i odpowiada na różne potrzeby żywieniowe pasażerów. Ponadto, gwarantuje odpowiedzialne podejście do gastronomii i podwyższony standard sanitarny. Posiłki przygotowywane na zamówienie  ograniczają marnowanie żywności, a wybór i płatność przed lotem ogranicza kontakt z załogą czy drukowanym menu.

Sezonowe, świeże produkty i opcje dietetyczne

W ramach posiłku z klasy Premium możemy więc wybierać między zmieniającymi się cztery razy do roku posiłkami z produktów sezonowych, złożonych z przystawki, dania głównego i deseru w ramach pierwszego serwisu po starcie oraz przekąski i deseru przed lądowaniem. Mogą to być na przykład smażone krewetki podane z marynowaną dynią, gruszką, ogórkiem i serkiem wasabi, świeża sałatka z serem solankowym i prażonymi pestkami dyni, a następnie, jako danie główne, łosoś z grilla w sosie koperkowym, podany z puree ziemniaczanym z dodatkiem czarnej soczewicy, groszkiem cukrowym i marchewką. Deser to ciastko z białą czekoladą, ale w ofercie PLL LOT znajdzie się dużo więcej wyjątkowych przysmaków. 

Przykładowe menu premium PLL LOT
Przykładowe menu premium / fot. PLL LOT

Osoby o sprecyzowanych preferencjach bądź wymogach żywieniowych z pewnością znajdą w PLL LOT menu dla siebie. Dostępne są zestawy potrwa przygotowanych w zgodzie z dietetycznymi bądź kulturowymi wymogami. Można wybierać pomiędzy meny bezglutenowym, bezlaktozowym, wegańskim, wegetariańskim, Halal bądź posiłkami dla diabetyków.

Osoby preferujące przekąski o niskiej zawartości glutenu, znajdą w ofercie hummus z warzywami i owsiankę w cenie 14 zł, a także trzy rodzaje smoothie. Dla pasażerów, którzy chcieliby spróbować produktów regionalnych, LOT przygotował zestaw wędlin lub serów z dodatkami za niecałe 30 zł, idealne do lampki wina. Na większy apetyt, pasażerowie będą mogli wybrać wrapy w wersji mięsnej i wegetariańskiej w cenie 25 zł. Wyjątkowe okazje pasażerowie mogą celebrować torcikiem w dwóch smakach – pralinowym i porzeczkowym dostępnymi również w zestawach z prosecco. W menu nowej oferty płatnej dostępne są m.in świeżo przygotowane kanapki z mięsem, serami i w opcji wegańskiej, a także sałatki: m.in z kozim serem, burakiem i rucolą w cenie 15 zł.

Menu bezglutenowe PLL LOT
Menu bezglutenowe / fot. PLL LOT

Zdrowo, smacznie i na temat

„Zaplanowaliśmy naszą ofertę tak, aby w pełni odpowiedzieć na preferencje żywieniowe naszych klientów. Jestem pewien,
że przy tak dużym wyborze zdrowych, smacznych i świeżych produktów wegetariańskich, wegańskich i mięsnych, każdy znajdzie coś dla siebie. To kolejna zmiana, oprócz wprowadzenia e-prasy i szeregu usług dodatkowych, dzięki której lepiej dopasowujemy się do oczekiwań Pasażerów od momentu rezerwacji biletu, aż do opuszczenia pokładu naszych samolotów” – mówi Michał Fijoł, Członek Zarządu ds. Handlowych.

Posiłki przygotowywane przez szefów kuchni PLL LOT wykonane są ze świeżych składników, sezonowych produktów, z wielką dbałością o jakość i szczegóły. Czerpiąc garściami z kuchni całego świata stworzyli oryginalny wybór potraw, które przybliżą pasażerom różne tradycje kulinarne. Można pozostać w polskim klimacie wybierając zestaw tematyczny inspirowany rodzimą kuchnią, albo wybrać inny zestaw tematyczny: sezonowy, wegański, dietetyczny bądź przygotowany z myślą o najmłodszych pasażerach (zestawy w cenie 59 zł). Do tego desery i wybór napojów alkoholowych lub bezalkoholowych z menu LOT Premium Economy. W przypadku wyboru posiłku specjalnego, szefowie kuchni gwarantują zgodność ze wskazanymi preferencjami i restrykcjami żywieniowymi.

Menu wegetariańskie
Menu wegetariańskie / fot. PLL LOT

Moje Menu Premium na rejsach dalekodystansowych (powyżej 5h) kosztuje 150 zł, zaś na rejsach pomiędzy Warszawą i Nur-Sułtanem /Dubajem/Bejrutem – 120 zł. Oferta różni się w zależności od pory roku i trasy, dostępna jest: na rejsach krajowych z Lotniska Chopina, a także międzynarodowych średniego i krótkiego zasięgu (poniżej 6 godzin lotu) z i do Warszawy oraz Katowic, Krakowa, Wrocławia, do 24 godzin przed wylotem. W przypadku rejsów realizowanych z/do pozostałych portów regionalnych (Bydgoszcz, Gdańsk, Lublin, Olsztyn, Poznań, Rzeszów, Szczecin, Zielona Góra) do 36 godzin przed podróżą. Liczba posiłków możliwych do zamówienia jest ograniczona ze względu na limit miejsca w wózkach cateringowych. 

Dbając o bezpieczeństwo i komfort pasażerów, przygotowanie posiłków odbywa się z zachowaniem zasad bezpieczeństwa obowiązujących w pandemii. Płatność należy uiścić online przed podróżą, co gwarantuje maksymalne ograniczenie kontaktu z załogą
na pokładzie.

Więcej informacji o nowej usłudze dostępnych jest na stronie PLL LOT

Artykuł przygotowany we współpracy z PLL LOT

Marzena Markowska

Redaktorka Naczelna portalu WaszaTurystyka.pl


POWIĄZANE WPISY

Privacy Preference Center