Nowe restauracje na stokach Chopoka

archiwum SACR

Zaletą lokali gastronomicznych na stokach Chopoka jest to, że turyści nie muszą szukać restauracji po miasteczkach. Wystarczy odpiąć narty u drzwi lokalu lub wsiąść do kolejki lub ratraka które nas pod te drzwi dowiozą.

Najpopularniejsza stacja narciarska na Słowacji – Jasna pod Chopokiem w Niskich Tatrach – z powodzeniem konkuruje z kurortami alpejskimi. Chopok w kilka lat stał się dla narciarzy synonimem wypoczynku na nartach. Co roku przybywa na nim atrakcji: nowych tras, nowych kolejek, nowych hoteli. Gospodarze świetnie zdają sobie sprawę, jak ważna jest w miejscu wypoczynku kuchnia i rozwijają sieć lokali gastronomicznych.

Darina Bartková, dyrektorka okręgowej organizacji ruchu turystycznego Region Liptov powiedziała: „Cieszymy się, że oferta kulinarna na Liptowie wciąż się rozszerza. Dobrze się stało, ze poszczególni hotelarze uświadomili sobie, że goście coraz częściej przekładają jakość nad ilość.”

Zaletą lokali gastronomicznych na stokach Chopoka jest to, że nie turyści nie muszą szukać restauracji po miasteczkach. Wystarczy odpiąć narty u drzwi lokalu lub wsiąść do kolejki lub ratraka które nas pod te drzwi dowiozą.

Dyrektorka ds marketingu stacji Jasna Niskie Tatry, Sylvia Artzová powiedziała: „Kurort wysokiej klasy musi dbać kompleksowo o swoich gości a wśród najważniejszych usług jest kuchnia. Obecnie mało którego turystę zaspokoi szybko, byle jak podane jedzenie. Podczas całego dnia jazdy na nartach, turysta chce również odpocząć w miłych warunkach przy dobrym jedzeniu. Coraz wyższe wymagania turystów to powód, by starać się podwyższać jakość naszych restauracji.”

Na szczycie Chopoka (2004 m) powstała najwyżej położona na Słowacji restauracja panoramiczna Rotunda. W jej menu goście znajdą zarówno najlepsze dania kuchni słowackiej, jak i specjalności kuchni światowej. Nowością tej zimy są Wieczory pod gwiazdami – dwa razy w tygodniu goście mogą delektować się wyborną kuchnią mając tuż nad głowami rozgwieżdzone niebo a na horyzoncie panoramę Liptowa, Wielkiej Fatry i Tatr Wysokich.
Z kolei restauracja Von Roll znajdująca się na wysokości 1670 metrów, nie zamyka swoich drzwi nawet po zamknięciu wyciągów i kolejek. Turyści zamawiający stolik są dowożeni pod drzwi ratrakiem.

Michal Krolák dyrektor zrzeszenia hotelarzy Tatry Mountain Resorts ocenił: „Dla miłośników słowackich gór, francuskiej kuchni i toskańskich win przygotowaliśmy tydzień kulinarny, który zakończy się 9 lutego. W promieniu 300 kilometrów nie ma takiej drugiej restauracji, która oferowałaby tak urozmaiconą kuchnię. Chcemy turystów pozytywnie zaszokować pobytem w najwyżej położonej na Słowacji restauracji á la carte.”
Oczywiście pod Chopokiem nie brak lokali położonych niżej. Po północnej stronie najsłynniejszy i cieszy się powodzenie zwłaszcza wieczorami Happy End; po południowej zaś stronie – zrekonstruowana restauracja Kosodrevina, położona na wysokości 1494 metrów z największym tarasem w Niskich Tatrach.