Nowy hotel ibis Style w Krakowie otwarty

Liczący 259 pokoi ibis Styles Kraków Centrum otworzył drzwi dla pierwszych gości. W hotelu powstał również CHILL Bar – wdrożony po raz pierwszy w Polsce nowy koncept restauracyjny Accor.
Za design obiektu odpowiada Pracownia Architektoniczna Hanna Pietras. Inwestorem nowego hotelu jest uznany austriacki deweloper, firma UBM Development.
Od połowy września zlokalizowany przy ul. Mogilskiej hotel ibis Styles Kraków Centrum zaprasza pierwszych gości. Obiekt oferuje 259 nowoczesnych i komfortowych pokoi rozmieszczonych na 7 piętrach. Podobnie jak każdy hotel marki ibis Styles, charakteryzuje się unikalnym motywem przewodnim, który jest obecny na każdym etapie pobytu. Inspiracją do przygotowania motywu przewodniego ibis Styles Kraków Centrum była bogata historia Krakowa, okolic i nie tylko, a także rozwój miejscowej kultury, tradycji i sztuki. Tym samym obiekt jest wyjątkowym miejscem dla pasjonatów designu i architektury.
Anna Mida, dyrektor hotelu ibis Styles Kraków Centrum, powiedziała: „Przy wyborze motywu przewodniego dla naszego hotelu zainspirowaliśmy się rozwojem kultury społecznej zapisanej m.in. w literaturze, sztuce czy tradycji. Na przestrzeni wieków Kraków urósł do miana kolebki polskiej kultury, a lokalną tradycję i historię po dziś dzień widać na każdym kroku. W wykorzystaniu nowoczesnego i kreatywnego designu oraz dbałości o każdy detal chcemy oddać ukłon dla naszego dziedzictwa i historii, zapraszając wszystkich do zanurzenia się w niej krok po kroku. Dzięki temu każdy gość odwiedzający nasz hotel może przeżyć niezapomnianą przygodę odkrywając kolejne symbole i z przyjemnością będzie wracał do naszego hotelu, pozostawiając swoje własne ślady w dawnej stolicy Polski.”
Zgodnie z motywem przewodnim, ślady historii i kultury są w wysublimowany sposób włączone w wystrój przestrzeni wspólnych hotelu oraz pokoi.
Naprzeciwko wejścia do hotelowej restauracji znajduje się tablica ogłoszeniowa dla lokalnej społeczności, a także miejsce wymian. To przestrzeń, w którym wszyscy odwiedzający hotel mogą wymieniać się książkami, płytami, winylami czy np. sadzonkami roślin.
W ten sposób ibis Styles Kraków Centrum chce zachęcać ludzi do interakcji, wymiany poglądów i zaangażowania w lokalną kulturę.
Kolaż złożony z artykułów codziennego użytku z poprzednich epok zachęca do refleksji nad przeszłością w zabawny i angażujący sposób. Z kolei cytaty uznanych poetów związanych z Krakowem, Wisławy Szymborskiej czy Czesława Miłosza, inspirują do spojrzenia na rzeczywistość z innej perspektywy. Dodatkowo, napisy rozmieszczone na podłodze nie tylko pozwalają odnaleźć się w hotelowej przestrzeni, ale zawierają dodatkowe informacje czy wskazówki, które rozjaśnią każdy dzień. Zaszyfrowane w alfabecie Morse’a przekazy ukryte są niemal na każdym kroku w hotelu. Nieodłącznymi elementami spajającymi cały design są ślady człowieka w postaci odcisków dłoni, odwzorowania linii papilarnych na hotelowych wykładzinach czy ludzkiego pisma.
Jednak w ibis Styles nie zabrakło także śladów nowoczesności w postaci rozwiązań rodem z przyszłości, takich jak stacja do ładowania samochodów elektrycznych. Do dyspozycji gości jest także nowoczesna przestrzeń konferencyjna z boardroomem dostosowanym do szkoleń i spotkań biznesowych oraz pierwszy w Polsce koncept restauracyjny – CHILL#53 cafe&bar.

Miejsce na CHILL
Goście odwiedzający ibis Styles Kraków Centrum, jak i wszyscy mieszkańcy Krakowa mogą zrelaksować się w zupełnie nowej przestrzeni wspólnej, zaprojektowanej w myśl pierwszego w Polsce konceptu CHILL. Restauracja i bar stylistyką nawiązują do klimatu kameralnych tętniących życiem kawiarenek. Ideą, jaka przyświeca nowej koncepcji jest stworzenie wielofunkcyjnego miejsca, które zmienia się w ciągu dnia, pozwalając gościom rozkoszować się poranną kawą w relaksującej atmosferze, zaś wieczorem spędzić chwilę przy kuflu rzemieślniczego piwa czy lampce lokalnego wina. Aranżacja przestrzeni w otwartym stylu podkreśla poczucie wspólnoty i stwarza klimat, w którym każdy może spędzić czas na pracy, spotkaniach, ulubionym posiłku czy relaksie.
Dodatkowo CHILL#53 cafe&bar działa także jako rzemieślnicza kawiarnia o rustykalnym i organicznym charakterze, gdzie każdy może rozkoszować się doskonałym wyborem kawy, herbaty czy innych napojów. ibis Styles Kraków Centrum współpracuje z lokalnymi partnerami, oferując gościom kawę wypalaną w Krakowie, która jest dumą tego miejsca. Z kolei restauracja oferuje szerokie menu lokalnych potraw czy inspirowane Krakowem bajgle, w tym kanapki z pastrami, i przekąski.
Sebastian Vetter, członek zarządu UBM Development Polska, zaznaczył: „Cieszymy się, że po raz kolejny UBM miał możliwość kreowania przestrzeni i zapisania się w dorobku urbanistycznym Krakowa. Wszystkie projekty, jakie zrealizowaliśmy dotychczas harmonijnie uzupełniały tkankę miejską, wpisując się w klimat i atmosferę tego pięknego miasta. Hotel ibis Styles pozwolił nam na zrealizowanie ciekawego, nowoczesnego projektu, którego współczesny design odwołuje się do języka kulturowych symboli Krakowa. Mamy nadzieję, że nawiązania te będą odkrywać nie tylko goście hotelowi, ale również lokalna społeczność, dla której będzie on miejscem częstych spotkań.”
POWIĄZANE WPISY
19 grudnia 2025
Stworzono cyfrowe archiwum polskiej turystyki. Instytut Turystyki udostępnia 80 tys. zdigitalizowanych materiałów
Stowarzyszenie na Rzecz Badania, Rozwoju i Promocji Turystyki wraz z Instytutem Turystyki…
0 Komentarzy1 Minuty
19 grudnia 2025
CzechTourism Polska: Polacy coraz chętniej odwiedzają Czechy. Liczba pobytów wzrosła o 14,9 proc.
Rok 2025 przynosi zwiększoną aktywność polskich turystów w Czechach. Po trzech kwartałach…
0 Komentarzy2 Minuty
18 grudnia 2025
Costa Cruises stawia na partnerów. Polskie biura podróży wśród nagrodzonych
Costa Cruises zorganizowała dwa wydarzenia skierowane do partnerów i przedstawicieli…
0 Komentarzy2 Minuty
18 grudnia 2025
GTS Poland uruchamia nowe zimowe połączenie z Warszawy do Monastyru
GTS Poland poszerza ofertę czarterów do Tunezji i od 25 grudnia 2025 roku uruchamia nowe…
0 Komentarzy2 Minuty
16 grudnia 2025
PLL LOT ogłaszają nabór do 4. edycji Konkursu na Najlepszą Pracę Dyplomową
PLL LOT zapraszają studentów do udziału w 4. edycji Konkursu na Najlepszą Pracę…
0 Komentarzy2 Minuty
16 grudnia 2025
Wystartował program Future Professionals dla młodych talentów branży MICE
Wystartował program mentoringowy Future Professionals dla młodych talentów branży MICE. W…
0 Komentarzy2 Minuty
16 grudnia 2025
Rankomat: Większość Polaków przywita Nowy Rok w domowym gronie
Większość Polaków planuje powitać Nowy Rok w domowym zaciszu – wynika z badania…
0 Komentarzy3 Minuty
15 grudnia 2025
Polscy turyści na drugim miejscu na Słowacji
Na konferencji prasowej w Warszawie przedstawiciele Slovakia Travel i Tatry Mountain…
0 Komentarzy2 Minuty
15 grudnia 2025
IGHP: listopad 2025 z lepszymi wynikami niż rok temu
Wyniki hoteli w listopadzie 2025 roku były wyższe niż w analogicznym okresie ubiegłego…
0 Komentarzy4 Minuty










