Od soboty zamknięta gastronomia. IGHP: zróbcie wyjątek dla restauracji hotelowych

Premier Mateusz Morawiecki ogłosił wprowadzenie kolejnych obostrzeń w związku z rozprzestrzenianiem się zarażeń wirusem SARS-COV2. Obiekty gastronomiczne będą mogły oferować posiłki jedynie na wynos – jest to zaplanowane na dwa tygodnie i może zostać przedłużone. IGHP wystąpiło z apelem o wyłączenie z tego zakazu restauracji działających w hotelach.

Lokale gastronomiczne mają być zamknięte od soboty 24 października co najmniej przez dwa tygodnie. IGHP w liście do premiera przekonuje, że „bezpieczniejsza jest obsługa gości w restauracji hotelowej przy zachowaniu reżimu sanitarnego, zachowaniu odległości między osobami i innych ograniczeń – niż umożliwienie im szukania wyżywienia poza hotelem”.

„W hotelach bardzo mało gości, jest bezpiecznie”

Izba zwraca uwagę, że po półrocznym okresie funkcjonowania w zaostrzonym reżimie sanitarnym hotele wyspecjalizowały się w bezpiecznej obsłudze gastronomicznej. „Frekwencja obecnie we wszystkich hotelach jest tak niewielka, że nie ma niebezpieczeństwa naruszenia wymaganego dystansu społecznego w restauracjach hotelowych” – napisało IGHP.

Konferencja prasowa premiera jest jedynie zapowiedzią wprowadzanych restrykcji. Ostateczny kształt regulacji wprowadzi rozporządzenie Rady Ministrów.

W południe w Ministerstwie Rozwoju odbędzie się spotkanie kierownictwa resortu z właścicielami obiektów gastronomicznych.

W hotelach mogą działać baseny. Warunek: tylko dla gości

Marzena Markowska

Redaktorka Naczelna portalu WaszaTurystyka.pl


POWIĄZANE WPISY

Privacy Preference Center