Oliwkowa potęga w Alentejo

Firma Oliveira da Serra, która ma swoją siedzibę w Ferreira do Alentejo, w pobliżu Herdade do Marmelo to największy na świecie dostawca oliwy z oliwek do marek własnych. Młyn – tłocznia należący do firmy zaś jest najnowocześniejszym tego obiektem w Europie i jednocześnie atrakcja turystyczną.
Tłocznia Marmello Mill została zaprojektowana przez portugalskiego architekta Ricardo Bak Gordona. To jedna z największych inwestycji w portugalskim rolnictwie w ciągu ostatnich 20 lat. Otoczony drzewami oliwnymi budynek jest konstrukcją utworzoną z dwóch łatwo rozpoznawalnych poziomów. Ciemne i stykające się z gruntem warstwy dolne obejmują mury obwodowe ograniczające posesję oraz drogi okalające młyn. Biały i jasny, górny poziom to budynek główny, pomieszczenia biurowe oraz duże wsporniki o malejącym przekroju na każdym końcu. Konstrukcje te chronią pracowników przed wiatrem i deszczem w strefach załadunku i rozładunku, a także nadają budynkowi rozpoznawalną formę.

Tłocznię można odwiedzać z przewodnikiem, który przejrzyście tłumaczy wszystkie etapy produkcji oliwy z oliwek – od momentu odbioru oliwek, poprzez systemy produkcji oliwek. Na koniec każdej wizyty odbywa się degustacja kilku gatunków oliwy z oliwek.

Przed odwiedzinami w tłoczni miałem okazję obejrzeć zbiór oliwek. Oliveira da Serra uprawia oliwki na 6 tysiącach hektarów. Rośnie tutaj 10 milionów drzewek oliwnych (mniej więcej 2 tysiące na hektar). Zbiory są całkowicie zmechanizowane, wielki kombajn potrafi „obrobić” w godzinę 1 hektar. Łącznie z tego wielkiego pola produkuje się 9 milionów litrów oliwy.

Firma Sovena, do której należy Oliveira da Serra, jest największym dostawcą oliwy z oliwek marek własnych na świecie i największym podmiotem pakującym oleje roślinne marek własnych na Półwyspie Iberyjskim. Firma zatrudnia ponad 1100 pracowników i współpracuje z ponad dwoma tysiącami dużych klientów w 70 krajach. Oliwa sprzedawana jest w 70 rodzajach i formatach butelek szklanych.

Jednocześnie wielką wagę przykłada do ochrony przyrody i ekologii. Gaje oliwne należą do upraw nawadnianych o najniższym zapotrzebowaniu na wodę do nawadniania. Ponadto zastosowano wysoce wydajny system nawadniania kropelkowego, co oznacza, że każde drzewko oliwne otrzymuje dokładnie taką ilość wody, jakiej potrzebuje. Nie więcej nie mniej. W ten sposób 95-98 proc. zużytej wody jest dostarczane do zakładu. 55 proc. energii elektrycznej pochodzi z własnych źródeł – fotowoltaiki.
Tłocznia oliwek Oliveira da Serra jest otwarta od poniedziałku do piątku w godzinach 11:00-13:00 i 14:00-17:00, zawsze po wcześniejszym umówieniu się. Wizyty są bezpłatne. W ubiegłym roku odnotowano ponad 500 grup turystów.


POWIĄZANE WPISY
6 lutego 2025
Samnaun w Silvretta Arena – wolnocłowe narty
Bombonierkowa miejscowość u stóp jednego z największych regionów narciarskich to…
0 Komentarzy7 Minuty
6 lutego 2025
Salzburger Sportwelt – region z pięcioma gwiazdami
Jeden z najciekawszych regionów w Austrii rzuca narciarzom wyzwanie – zdobądź 12 szczytów…
0 Komentarzy10 Minuty
6 lutego 2025
Noc wśród rekinów – nowe doświadczenie we wrocławskim Afrykarium
ZOO Wrocław po raz kolejny zaskakuje turystów unikalną atrakcją. Teraz możesz nie tylko…
0 Komentarzy7 Minuty
28 stycznia 2025
Donovaly: na narty i sanki
Donovaly to dobre miejsce na rozpoczęcie zimowych przygód. Niezależnie od tego czy mamy…
0 Komentarzy5 Minuty
18 kwietnia 2025
Eksperci turystyki zdrowotnej spotkają się w Kielcach
Już 26–27 kwietnia odbędzie się w Kielcach I edycja Targów Turystyki Zdrowotnej…
0 Komentarzy2 Minuty
13 marca 2025
Rekordowy rok polskich turystów w Szwajcarii
Drugi rok z rzędu polscy turyści w Szwajcarii przekroczyli liczbę 200 tys. noclegów. W…
0 Komentarzy3 Minuty
10 marca 2025
Rekordowa liczba Polaków w Indonezji
Polscy turyści polubili Indonezję. W ubiegłym roku kraj 17 tys. wysp odwiedziła rekordowa…
0 Komentarzy2 Minuty
24 lutego 2025
Bad Gastein – alpejskie Monako i nartostrady mistrzów
Doskonałe tereny narciarskie, gorące źródła i apres ski w duchu Belle Epoque. Bad Gastein…
0 Komentarzy11 Minuty
12 lutego 2025
Pięć kulinarnych miejsc, które trzeba odwiedzić we Wrocławiu
Wrocław jest jednym z najładniejszych miast w Polsce, które każdy chociaż raz powinien…
0 Komentarzy3 Minuty
11 lutego 2025
Michał Fijoł ponownie prezesem PLL LOT
Rada Nadzorcza Polskich Linii Lotniczych LOT powołała nowego prezesa. Od 11 lutego 2025…
0 Komentarzy1 Minuty
6 lutego 2025
Samnaun w Silvretta Arena – wolnocłowe narty
Bombonierkowa miejscowość u stóp jednego z największych regionów narciarskich to…
0 Komentarzy7 Minuty
6 lutego 2025
Salzburger Sportwelt – region z pięcioma gwiazdami
Jeden z najciekawszych regionów w Austrii rzuca narciarzom wyzwanie – zdobądź 12 szczytów…
0 Komentarzy10 Minuty
6 lutego 2025
Noc wśród rekinów – nowe doświadczenie we wrocławskim Afrykarium
ZOO Wrocław po raz kolejny zaskakuje turystów unikalną atrakcją. Teraz możesz nie tylko…
0 Komentarzy7 Minuty
28 stycznia 2025
Donovaly: na narty i sanki
Donovaly to dobre miejsce na rozpoczęcie zimowych przygód. Niezależnie od tego czy mamy…
0 Komentarzy5 Minuty
18 kwietnia 2025
Eksperci turystyki zdrowotnej spotkają się w Kielcach
Już 26–27 kwietnia odbędzie się w Kielcach I edycja Targów Turystyki Zdrowotnej…
0 Komentarzy2 Minuty
13 marca 2025
Rekordowy rok polskich turystów w Szwajcarii
Drugi rok z rzędu polscy turyści w Szwajcarii przekroczyli liczbę 200 tys. noclegów. W…
0 Komentarzy3 Minuty
10 marca 2025
Rekordowa liczba Polaków w Indonezji
Polscy turyści polubili Indonezję. W ubiegłym roku kraj 17 tys. wysp odwiedziła rekordowa…
0 Komentarzy2 Minuty
24 lutego 2025
Bad Gastein – alpejskie Monako i nartostrady mistrzów
Doskonałe tereny narciarskie, gorące źródła i apres ski w duchu Belle Epoque. Bad Gastein…
0 Komentarzy11 Minuty
12 lutego 2025
Pięć kulinarnych miejsc, które trzeba odwiedzić we Wrocławiu
Wrocław jest jednym z najładniejszych miast w Polsce, które każdy chociaż raz powinien…
0 Komentarzy3 Minuty
11 lutego 2025
Michał Fijoł ponownie prezesem PLL LOT
Rada Nadzorcza Polskich Linii Lotniczych LOT powołała nowego prezesa. Od 11 lutego 2025…
0 Komentarzy1 Minuty