Piliście piwo… Tokaj?!

AG

Duża, litrowa butelka, podobna do tych od szampana, czarna etykieta dużym napisem „Tokaj” i mniejszym „ipa”. W słowackim okręgu Tokaj, jeden z producentów wina tokajskiego zaczął produkować piwo.

Jaroslav Macik starszy jest jednym z bardziej znanych producentów wina tokajskiego w słowackim regionie Tokaj (w województwie koszyckim). Podczas tegorocznych Dni otwartych piwnic tokajskich w jego winnicy można było spróbować (i kupić) piwo warzone z dodatkiem amerykańskiego chmielu. Pozostałe produkty są miejscowe, słowackie. Dodawane są do piwa suszone winogrona (cibeba), co nadaje mu specyficznego smaku – oprócz posmaku cytrusowego charakterystycznego dla piw ipa, czuc leciutkie winogrona. Piwo było niespodzianką dla odwiedzających winnicę Macika, w której można było degustować cztery rodzaje wina tokajskiego, ale wielu zwiedzających skusiło się spróbować – raczej nie żałowali. Piwo ma być jednym ze sposobów promocji zaróno win tokajskich Macika, jak i regionu słowackiego Tokaju