Polskie Koleje Linowe: bez plastiku na Kasprowym

Less Waste Kasprowy to edukacja, ale i realne działania. Polskie Koleje Linowe chcą przyczynić się w ten sposób do zredukowania produkcji odpadów na terenie ośrodka PKL Kasprowy Wierch. Troska o tatrzańską przyrodę to jeden z priorytetów działań spółki, o którym przypominają także ambasadorzy akcji edukacyjnej PKL Odpowiedzialnie w góry!

Polskie Koleje Linowe wprowadzają w najwyżej położonej restauracji w Polsce – Poziom 1959 na Kasprowym Wierchu – ekologiczne i przyjazne środowisku sztućce i naczynia. Wszystkie plastikowe akcesoria są sukcesywnie wymieniane na certyfikowane odpowiedniki przystosowane do recyclingu.

Turyści mogą korzystać m.in. z ekologicznych słomek, drewnianych mieszadełek, i sztućców oraz biodegradowalnych kubków PLA wykonanych z mączki kukurydzianej.

Na terenie ośrodka PKL Kasprowy Wierch pojawią się też oznaczenia zachęcające do działań proekologicznych z grafiką Kasprowy Less Waste. PKL planują także rozszerzyć aplikację na telefon PKL Kasprowy Wierch o specjalną zakładkę promującą zachowania less waste.

Patryk Białokozowicz z zarządu PKL, powiedział: „PKL od ponad 80. lat prowadzą działania w bardzo szczególnych lokalizacjach. Zależy nam, by wszelka aktywność turystyczna realizowana była z dbałością o przyrodę. W swoich działaniach zwracamy na to baczną uwagę, edukujemy także turystów, bo troska o środowisko jest naszym wspólnym obowiązkiem. W akcji edukacyjnej Odpowiedzialnie w góry! staramy się pokazać, że każdy z nas może być eko – wystarczą drobne zmiany przyzwyczajeń. Less waste jako ogólnoświatowy trend dbania o przyrodę jest dzisiaj ostatnim dzwonkiem, by ochronić naturę dla przyszłych pokoleń.”

Spółka w wielu swoich działaniach koncentruje się na minimalizowaniu wpływu turystki na przyrodę.

PKL każdego dnia wwożą na szczyt Kasprowego Wierchu wodę. To m.in. dlatego na Kasprowym za skorzystanie z toalety i użycie wody pobierana jest opłata, która pokrywa olbrzymie koszty utylizacji odpadów.

Każdy z turystów wyruszając w góry może przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego. Co możemy zrobić, żeby być eko w górach? Wędrując szlakami Tatrzańskiego Parku Narodowego należy przestrzegać kilku ważnych zasad. Jedną
z nich jest zabieranie ze sobą śmieci. Na szlakach nie znajdziemy koszy, bo mogłyby przyciągać dzikie zwierzęta i powodować zmianę ich zachowania. W górach warto używać więc opakowań wielokrotnego użytku. Napoje możemy przelać do bidonu, zamiast nosić je w plastikowych butelkach, a prowiant pakować do ekologicznych pudełek śniadaniowych.

Jan Krzeptowski-Sabała, specjalista ds. turystyki w TPN i ambasador akcji Odpowiedzialnie w góry!, podkreślił: “Zabierajmy też ze sobą worki na śmieci. Korzystajmy z nich również, gdy na drodze zobaczymy odpadki pozostawione przez mniej odpowiedzialnych turystów. To od nas zależy, czy szlaki będą czyste i czy będziemy mogli cieszyć się przyrodą. Zwracajmy także uwagę na to, jak zachowują się inni turyści. Ochrona tatrzańskiej przyrody jest przecież naszym wspólnym interesem.”