Polskie restauracje w przewodniku Michelin: trzy gwiazdki, siedem Bib Gourmand i 39 rekomendacji
Gastronomia w Polsce zyskuje kolejne uznanie międzynarodowe, a trzy restauracje z Krakowa, Warszawy i Poznania zostały uhonorowane prestiżowymi gwiazdkami w najnowszym Przewodniku Michelin. Dodatkowo, siedem restauracji otrzymało tytuł Bib Gourmand, a aż 39 znalazło się w rekomendacjach.
Ceremonia wręczenia Plakiet Michelin, w obecności wiceministra Andrzeja Guta-Mostowego, miała miejsce w Poznaniu.
„To nowe otwarcie w promocji polskiej gastronomii. Przed nami, dzięki zaangażowaniu Polskiej Organizacji Turystycznej, kolejny etap rodzimej turystyki kulinarnej. Polska gastronomia jest na wysokim poziomie, podobnie jak polska żywność, która cieszy się uznaniem koneserów smaku i jakości. Obecność w Przewodniku jest naturalnym krokiem i ugruntowaniem polskich kulinariów na mapie świata” – powiedział Andrzej Gut-Mostowy, pełnomocnik prezesa RM ds. promocji polskiej marki.
„Wsłuchując się w głos branży i regionów podpisaliśmy list intencyjny gwarantujący ciągłość działań promocyjnych oraz rozwój przewodnika Michelin o kolejne regiony. Selekcja Przewodnika Michelin 2023 potwierdziła przynależność Polski do grona krajów dbających o dziedzictwo kultury gastronomicznej” – dodał Rafał Szmytke, prezes POT.
Zgodnie z porozumieniem z Michelin, przewiduje się możliwość rozszerzania przewodnika o kolejne regiony (dwa, trzy rocznie) po przejściu pozytywnej oceny kulinarnej. W bieżącym roku Polska Organizacja Turystyczna planuje przeprowadzenie licznych kampanii promocyjnych zarówno w kraju, jak i za granicą, skoncentrowanych na trzech miastach wymienionych w prestiżowym przewodniku Michelin. Celem tych działań jest promocja lokalnych produktów i bogatej polskiej kuchni o wielokulturowym charakterze.
Obecność Warszawy, Krakowa i Poznania w prestiżowym międzynarodowym wydawnictwie to także szansa na rozwój kadr gastronomicznych. Ponieważ branża ta stale podąża za obowiązującymi trendami, a teraz może się spodziewać wizyt gości i inspektorów, wymagających najwyższych doznań smakowych, osoby w niej pracujące będą musiały nieustannie poszerzać wiedzę oraz doskonalić umiejętności.
POWIĄZANE WPISY
21 listopada 2024
Joanna Wiśniewska nową dyrektorką sprzedaży i marketingu w Exim Tours
Biuro podróży Exim Tours ma nową dyrektorkę sprzedaży i marketingu. Od listopada funkcję…
0 Komentarzy1 Minuty
20 listopada 2024
Ryanair uruchamia promocje na Cyber Week 2024
Od 25 listopada do 2 grudnia Ryanair zaprasza na największą wyprzedaż roku w ramach Cyber…
0 Komentarzy1 Minuty
20 listopada 2024
Katowice Airport: Wizz Air uruchamia loty do Madrytu, Agadiru, Pizy i Kiszyniowa
Wizz Air ogłosił cztery nowe kierunki, które będzie realizował w 2025 roku z lotniska w…
0 Komentarzy2 Minuty
20 listopada 2024
Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu świętuje swoje 25-lecie
Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu świętował jubileusz 25-lecia swojej działalności.…
0 Komentarzy1 Minuty
20 listopada 2024
Kulturalne Mazowsze – co warto zobaczyć jesienią
Jesienna aura nie zawsze sprzyja wędrówkom na świeżym powietrzu i eksplorowaniu uroków…
0 Komentarzy8 Minuty
19 listopada 2024
Z Gniezna do Warszawy. Nowa wystawa „1025. Narodziny Królestwa” już otwarta
W nowoczesnym gmachu Muzeum Historii Polski w Warszawie 14 listopada odbył się uroczysty…
0 Komentarzy1 Minuta
19 listopada 2024
Podróż w rytmie slow – Mołdawia na Targach ITTF Warsaw
Mołdawianie mówią, że gościnność to ich drugie imię, dlatego każdy, kto odwiedzi ten…
0 Komentarzy8 Minuty
19 listopada 2024
MROT kontynuuje akcję promocyjną #PamięćiHistoria
Listopad, miesiąc zadumy i refleksji nad historią oraz pamięcią narodową, stał się…
0 Komentarzy3 Minuty
19 listopada 2024
Raport GfK i eSky.pl: Polacy stawiają na Azję, Amerykę Północną i Afrykę
Coraz więcej Polaków wybiera podróże poza tradycyjnym sezonem turystycznym, doceniając…
0 Komentarzy6 Minuty