Polskie restauracje w przewodniku Michelin: trzy gwiazdki, siedem Bib Gourmand i 39 rekomendacji

Gastronomia w Polsce zyskuje kolejne uznanie międzynarodowe, a trzy restauracje z Krakowa, Warszawy i Poznania zostały uhonorowane prestiżowymi gwiazdkami w najnowszym Przewodniku Michelin. Dodatkowo, siedem restauracji otrzymało tytuł Bib Gourmand, a aż 39 znalazło się w rekomendacjach.
Ceremonia wręczenia Plakiet Michelin, w obecności wiceministra Andrzeja Guta-Mostowego, miała miejsce w Poznaniu.
„To nowe otwarcie w promocji polskiej gastronomii. Przed nami, dzięki zaangażowaniu Polskiej Organizacji Turystycznej, kolejny etap rodzimej turystyki kulinarnej. Polska gastronomia jest na wysokim poziomie, podobnie jak polska żywność, która cieszy się uznaniem koneserów smaku i jakości. Obecność w Przewodniku jest naturalnym krokiem i ugruntowaniem polskich kulinariów na mapie świata” – powiedział Andrzej Gut-Mostowy, pełnomocnik prezesa RM ds. promocji polskiej marki.
„Wsłuchując się w głos branży i regionów podpisaliśmy list intencyjny gwarantujący ciągłość działań promocyjnych oraz rozwój przewodnika Michelin o kolejne regiony. Selekcja Przewodnika Michelin 2023 potwierdziła przynależność Polski do grona krajów dbających o dziedzictwo kultury gastronomicznej” – dodał Rafał Szmytke, prezes POT.
Zgodnie z porozumieniem z Michelin, przewiduje się możliwość rozszerzania przewodnika o kolejne regiony (dwa, trzy rocznie) po przejściu pozytywnej oceny kulinarnej. W bieżącym roku Polska Organizacja Turystyczna planuje przeprowadzenie licznych kampanii promocyjnych zarówno w kraju, jak i za granicą, skoncentrowanych na trzech miastach wymienionych w prestiżowym przewodniku Michelin. Celem tych działań jest promocja lokalnych produktów i bogatej polskiej kuchni o wielokulturowym charakterze.
Obecność Warszawy, Krakowa i Poznania w prestiżowym międzynarodowym wydawnictwie to także szansa na rozwój kadr gastronomicznych. Ponieważ branża ta stale podąża za obowiązującymi trendami, a teraz może się spodziewać wizyt gości i inspektorów, wymagających najwyższych doznań smakowych, osoby w niej pracujące będą musiały nieustannie poszerzać wiedzę oraz doskonalić umiejętności.
POWIĄZANE WPISY
4 marca 2025
Ekstremalne widowisko w Dubaju. 437 skoków BASE z najwyższego budynku świata
Dubaj nadal cieszy się reputacją globalnego centrum rekordowych osiągnięć. XDubai we…
0 Komentarzy3 Minuty
3 marca 2025
Dolnośląski Fundusz Odrzański: trwa nabór wniosków na wsparcie inicjatyw wodnych
Trwa nabór wniosków dla organizacji pozarządowych na działania związane z budową i…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lutego 2025
Save the date! XVI Forum Promocji Turystycznej już 28 kwietnia 2025 roku
XVI Forum Promocji Turystycznej odbędzie się 28 kwietnia 2025 roku w Hali Stulecia we…
0 Komentarzy2 Minuty
27 lutego 2025
Video Podcast Waszej Turystyki: brawura i brak rozwagi na wakacjach może nas kosztować nawet setki tysięcy złotych
Brak ostrożności podczas podróży może mieć poważne konsekwencje zdrowotne i finansowe.…
0 Komentarzy1 Minuty
26 lutego 2025
Marcin Mazur i Piotr Dwurnik nowymi wiceprezesami IGHP
Do zarządu Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego dołączyło dwóch nowych członków. Rada…
0 Komentarzy3 Minuty
14 marca 2025
Światowy Dzień Wody we Wrocławiu
22 marca na placu Solnym we Wrocławiu odbędzie się piknik z okazji Światowego Dnia Wody.…
0 Komentarzy4 Minuty
13 marca 2025
Katarzyna Turosieńska nową rzeczniczką prasową Polskiej Izby Turystyki
Polska Izba Turystyki powołała Katarzynę Turosieńską na stanowisko rzeczniczki prasowej.…
0 Komentarzy3 Minuty
7 marca 2025
Polacy pokochali Emilię-Romanię
Polscy turyści na trzecim miejscu wśród turystów zagranicznych we włoskim regionie Emilia…
0 Komentarzy4 Minuty
5 marca 2025
Grupa Arche rozpoczyna rewitalizację Dworu Bojarów w Otwocku
W podwarszawskim Otwocku ruszyła rewitalizacja Dworu Bojarów. Dawniej mieścił się tam,…
0 Komentarzy4 Minuty
4 marca 2025
Ekstremalne widowisko w Dubaju. 437 skoków BASE z najwyższego budynku świata
Dubaj nadal cieszy się reputacją globalnego centrum rekordowych osiągnięć. XDubai we…
0 Komentarzy3 Minuty
3 marca 2025
Dolnośląski Fundusz Odrzański: trwa nabór wniosków na wsparcie inicjatyw wodnych
Trwa nabór wniosków dla organizacji pozarządowych na działania związane z budową i…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lutego 2025
Save the date! XVI Forum Promocji Turystycznej już 28 kwietnia 2025 roku
XVI Forum Promocji Turystycznej odbędzie się 28 kwietnia 2025 roku w Hali Stulecia we…
0 Komentarzy2 Minuty
27 lutego 2025
Video Podcast Waszej Turystyki: brawura i brak rozwagi na wakacjach może nas kosztować nawet setki tysięcy złotych
Brak ostrożności podczas podróży może mieć poważne konsekwencje zdrowotne i finansowe.…
0 Komentarzy1 Minuty
26 lutego 2025
Marcin Mazur i Piotr Dwurnik nowymi wiceprezesami IGHP
Do zarządu Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego dołączyło dwóch nowych członków. Rada…
0 Komentarzy3 Minuty
14 marca 2025
Światowy Dzień Wody we Wrocławiu
22 marca na placu Solnym we Wrocławiu odbędzie się piknik z okazji Światowego Dnia Wody.…
0 Komentarzy4 Minuty
13 marca 2025
Katarzyna Turosieńska nową rzeczniczką prasową Polskiej Izby Turystyki
Polska Izba Turystyki powołała Katarzynę Turosieńską na stanowisko rzeczniczki prasowej.…
0 Komentarzy3 Minuty
7 marca 2025
Polacy pokochali Emilię-Romanię
Polscy turyści na trzecim miejscu wśród turystów zagranicznych we włoskim regionie Emilia…
0 Komentarzy4 Minuty
5 marca 2025
Grupa Arche rozpoczyna rewitalizację Dworu Bojarów w Otwocku
W podwarszawskim Otwocku ruszyła rewitalizacja Dworu Bojarów. Dawniej mieścił się tam,…
0 Komentarzy4 Minuty
4 marca 2025
Ekstremalne widowisko w Dubaju. 437 skoków BASE z najwyższego budynku świata
Dubaj nadal cieszy się reputacją globalnego centrum rekordowych osiągnięć. XDubai we…
0 Komentarzy3 Minuty