POT nawiązał współpracę z Przewodnikiem Michelin. Polskie restauracje po raz pierwszy z osobną publikacją
Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide w ostatnim czasie podpisali porozumienie w sprawie umieszczenia polskich miast w znanym Przewodniku Michelin. Polska już wcześniej pojawiała się jako jedno z wielu państw w „Michelin Guide Main Cities of Europe”. Teraz po raz pierwszy dostanie samodzielny przewodnik. Na początku promocją objęte zostaną Warszawa, Kraków i Poznań, a także ich okolice.
Pierwszym etapem współpracy pomiędzy POT a Przewodnikiem Michelin jest selekcja miast. Obecnie w Polskę wyruszyli już inspektorzy, których zadaniem jest weryfikacja i dokonanie ocen rodzimych restauracji. Jest to więc szansa dla całej branży gastronomicznej z największych polskich miast, by pokazać się z jak najlepszej strony i znaleźć się w gronie miejsc gwarantujących najwyższe przeżycia kulinarne. W drugim, planowanym na czerwiec, etapie dokonane zostanie podsumowanie i uhonorowanie prestiżowymi odznaczeniami – Gwiazdkami Michelin oraz Bib Gourmand – topowych lokali.
„Polska, posiadająca bogate tradycje kulinarne, po raz pierwszy w historii pojawi się w Przewodniku Michelin. To projekt wspierający rozwój turystyki kulinarnej na rynku międzynarodowym. Znalezienie się w prestiżowym zestawieniu stanowi kolejny impuls rozbudowy polskiej marki. Światowe trendy pokazują, że podróże gastronomiczne cieszą się rosnącym zainteresowaniem, szczególnie u osób poszukujących autentycznych doświadczeń związanych z danym miejscem. Bez wątpienia, Polska słynąca z gościnności gwarantuje wyrafinowane kulinarne przeżycia” – przyznaje Andrzej Gut Mostowy, sekretarz stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki i pełnomocnik prezesa RM ds. promocji polskiej marki.
Przewodnik Michelin pojawia się na rynku od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. W tej edycji Michelin Guide objął swym zasięgiem 62 regiony i miasta, z czego aż 30 znajdujących się w Europie.
„Pragnę pogratulować Polskiej Organizacji Turystycznej podjęcia wyzwania i wprowadzenia Polski do grona krajów objętych selekcją Przewodnika Michelin. W pierwszym etapie w prestiżowym zestawieniu pojawią się trzy polskie regiony, a kolejne dołączą do nich w następnych latach. Z punktu widzenia sektora HoReCa to ogromna szansa, ale i motywacja do wprowadzenia turystyki gastronomicznej na jeszcze wyższy poziom, między innymi dzięki szkoleniom podnoszącym kwalifikacje i umiejętności szefów kuchni” – mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej i wyłączny partner Przewodnika Michelin w Polsce.
Wzrost jakości i prestiż miast
Czerwony Przewodnik oparty jest o rozbudowany system symboli, opisujących każdy lokal. Dodatkowo przy restauracjach oznaczonych gwiazdką, umieszcza się wykaz trzech ich specjalności kulinarnych. Przy tworzeniu przewodników Michelin stosuje anonimowe inspekcje, nie pobiera się opłat za umieszczenie obiektu na liście, ale rości sobie prawo do jego wizytacji średnio raz na 18 miesięcy w celu aktualizacji oceny.
„To wielka chwila dla Polski, rodzimych miast i naszej branży turystycznej. Dołączenie Krakowa, Poznania i Warszawy do kulinarnej elity wpłynie na tworzenie standardów na poziomie krajowym oraz pozycjonowania Polski jako celu podróży gastronomicznych na globalnym rynku usług turystycznych. Przewodnik Michelin stanowi drogowskaz dla tych, którzy kierują się nie tylko niezapomnianymi doznaniami smakowymi, ale i przeżyciami turystycznymi. W czasach odbudowy przyjazdów do Polski gwarancja jakości oraz najwyższych standardów jest istotnym elementem branym pod uwagę przez gości zagranicznych. Wierzę, że współpraca z marką Michelin będzie motywacją do dalszej pracy dla całego sektora, co przyniesie wymierne korzyści gospodarcze” – twierdzi Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.
Współpraca z Przewodnikiem Michelin Rozwój ma korzystnie wpłynąć na rozwój infrastruktury oraz transportu, promocji regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnego rynku spożywczego, przyciągnięcie inwestorów w branży hotelarsko-gastronomicznej, wzrost jakości świadczonych usług, prestiżu polskich miast na całym świecie i zainteresowania przez turystów zagranicznych.
„Scena kulinarna Warszawy zawsze była dynamiczna i niezwykle kreatywna, co widać było szczególnie w czasie pandemii. Cechuje ją niezwykła różnorodność, która odnosi się do trzech elementów: Miejsc – niektórych niezwykle kultowych; Produktów – czyli dbałości restauratorów o najlepszych dostawców; Ludzi – kreatorów i artystów warszawskiej gastronomii. Współpraca z przewodnikiem Michelin otwiera nowy rozdział w budowaniu jeszcze mocniejszej marki naszego miasta. Na pewno zwiększy ona świadomość turystów na temat jakości oferty turystycznej Warszawy – najlepszego europejskiego kierunku turystycznego 2023 r. Będzie też mieć znaczenie we wzmacnianiu zainteresowania destynacją jaką jest nasze miasto” – tłumaczy Barbara Tutak, prezes Warszawskiej Organizacji Turystycznej.
„Kraków – Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019 – jako jedno z dwóch polskich miast pojawiło się już na kartach słynnego przewodnika Michelin. Niewątpliwie Kraków posiada liczne zasoby, które zapewniły ten sukces – historyczne przepisy, najwyższej jakości produkty pochodzące od lokalnych dostawców, a także gościnność i miłą atmosferę. Krakowskie genius loci jest obecne również w gastronomii na Rynku Głównym, nad Wisłą, w uliczkach Kazimierza – w historycznych wnętrzach potrawy smakują naprawdę wyjątkowo. Zacieśnienie współpracy z Przewodnikiem Michelin przyczyni się do intensyfikacji promocji Krakowa jako atrakcyjnej destynacji kulinarnej i zachęci miłośników kulinariów do odwiedzin naszego miasta” – mówi Elżbieta Kantor, dyrektor Wydziału ds. Turystyki Urzędu Miasta Krakowa.
Objęcie Warszawy, Krakowa i Poznania promocją międzynarodowego wydawnictwa to także szansa na rozwój kadr gastronomicznych, które ze względu na stałe nadążanie za obowiązującymi trendami i wizytami wymagających najwyższych doznań smakowych gości i inspektorów, będą musiały nieustannie poszerzać wiedzę oraz doskonalić swoje umiejętności.
„Od wielu lat oferta kulinarna Poznania zyskiwała popularność i stawała się coraz ważniejszym elementem wyboru kierunku podróży. Dziś jest jednym z głównych argumentów przemawiającym za wizytą w naszym mieście i mamy wrażenie, że wkrótce stanie się tym wiodącym. Dlatego nie dziwi fakt, iż Poznań coraz częściej nazywany jest stolicą polskiej gastronomii” – dodaje Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
53 restauracje ze Stambułu wyróżnione w Przewodniku Michelin
POWIĄZANE WPISY
14 marca 2025
Poznaj nieznane Niemcy Północne
Północne Niemcy są coraz bardziej popularne wśród polskich turystów. W ubiegłym roku…
0 Komentarzy2 Minuty
11 marca 2025
Ruszyła rejestracja na II edycję Responsible Incentive Travel Day
Stowarzyszenie SITE Poland, we współpracy z Radisson Collection Warsaw, zaprasza na II…
0 Komentarzy2 Minuty
10 marca 2025
Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie hotelarstwa otwarte
6 marca w Biedrzychowicach na Dolnym Śląsku zostało uroczyście otwarte Branżowe Centrum…
0 Komentarzy1 Minuty
7 marca 2025
Africa Showcase Roadshow po raz trzeci w Polsce
Africa Showcase Roadshow odbył się w zeszłym tygodniu w Polsce, Czechach oraz - po raz…
0 Komentarzy2 Minuty
6 marca 2025
Studenckie Koło Naukowe Turystyki Biznesowej „2B” ma już 15 lat!
27 lutego 2025 roku w hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbyła się uroczysta Gala z okazji…
0 Komentarzy3 Minuty
14 marca 2025
Światowy Dzień Wody we Wrocławiu
22 marca na placu Solnym we Wrocławiu odbędzie się piknik z okazji Światowego Dnia Wody.…
0 Komentarzy4 Minuty
14 marca 2025
Śląskie powołuje Klub Ambasadora Kongresów
Utworzenie drugiego w Polsce regionalnego Klubu Ambasadora Kongresów polskich jest szansą…
0 Komentarzy4 Minuty
14 marca 2025
Wizz Air poleci z Katowic do Billund
W poniedziałek 27 października 2025 r. linia lotnicza Wizz Air obsłuży pierwszy rejs…
0 Komentarzy2 Minuty
14 marca 2025
Ruszył portal analityczny Turystyka+
Główny Urząd Statystyczny we współpracy z Ministerstwem Sportu i Turystyki uruchamia…
0 Komentarzy2 Minuty
14 marca 2025
Poznaj nieznane Niemcy Północne
Północne Niemcy są coraz bardziej popularne wśród polskich turystów. W ubiegłym roku…
0 Komentarzy2 Minuty
11 marca 2025
Ruszyła rejestracja na II edycję Responsible Incentive Travel Day
Stowarzyszenie SITE Poland, we współpracy z Radisson Collection Warsaw, zaprasza na II…
0 Komentarzy2 Minuty
10 marca 2025
Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie hotelarstwa otwarte
6 marca w Biedrzychowicach na Dolnym Śląsku zostało uroczyście otwarte Branżowe Centrum…
0 Komentarzy1 Minuty
7 marca 2025
Africa Showcase Roadshow po raz trzeci w Polsce
Africa Showcase Roadshow odbył się w zeszłym tygodniu w Polsce, Czechach oraz - po raz…
0 Komentarzy2 Minuty
6 marca 2025
Studenckie Koło Naukowe Turystyki Biznesowej „2B” ma już 15 lat!
27 lutego 2025 roku w hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbyła się uroczysta Gala z okazji…
0 Komentarzy3 Minuty
14 marca 2025
Światowy Dzień Wody we Wrocławiu
22 marca na placu Solnym we Wrocławiu odbędzie się piknik z okazji Światowego Dnia Wody.…
0 Komentarzy4 Minuty
14 marca 2025
Śląskie powołuje Klub Ambasadora Kongresów
Utworzenie drugiego w Polsce regionalnego Klubu Ambasadora Kongresów polskich jest szansą…
0 Komentarzy4 Minuty
14 marca 2025
Wizz Air poleci z Katowic do Billund
W poniedziałek 27 października 2025 r. linia lotnicza Wizz Air obsłuży pierwszy rejs…
0 Komentarzy2 Minuty
14 marca 2025
Ruszył portal analityczny Turystyka+
Główny Urząd Statystyczny we współpracy z Ministerstwem Sportu i Turystyki uruchamia…
0 Komentarzy2 Minuty
14 marca 2025
Poznaj nieznane Niemcy Północne
Północne Niemcy są coraz bardziej popularne wśród polskich turystów. W ubiegłym roku…
0 Komentarzy2 Minuty
[…] POT nawiązał współpracę z Przewodnikiem Michelin. Polskie restauracje po raz pierwszy z osobną… […]
[…] POT nawiązał współpracę z Przewodnikiem Michelin. Polskie restauracje po raz pierwszy z osobną… […]