Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki

Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w Jastrzębiu-Zdroju, w Parku Zdrojowym. W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka – koordynator konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Święto śląskiej kuchni, które odbyło się w tym roku w Jastrzębiu-Zdroju, po raz 17. przyciągnęło nie tylko profesjonalnych szefów kuchni, gospodynie wiejskie i uczniów szkół gastronomicznych, ale przede wszystkim tłumy odwiedzających. Atrakcji wystarczyło na cały dzień – oprócz degustacji lokalnych potraw można było wziąć udział w pokazach kulinarnych, posłuchać koncertów śląskich zespołów – w tym „Śląska” – bądź zwiedzić Park Zdrojowy z przewodnikiem.
Konkurs na Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy rozstrzygało jury złożone z szefów kuchni, branżowych ekspertów, dziennikarzy i blogerów. W wyniku trzech godzin pracy przyznano nagrody w trzech kategoriach. „Fartuchy” zdobyli:
Pierwsza kategoria – AMATORZY:
- I miejsce – KGW Szeroka, z potrawy: deser „Marzenie truskawkowe”, jastrzębska wodzionka, szerocki kotlet soute z ziemniaczkami puree i zasmażaną cebulką, zestaw surówek.
- II miejsce – KGW Popielów-Radziejów, za potrawy: szpajza szokoladowa, polywka na maślance, karczek na kiszonej kapuście.
- III miejsce – KGW Szczerbice, za potrawy: rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym, zupa wiśniowa z makaronem, udka z kaczki faszerowane kaszą gryczaną.
Druga kategoria – PROFESJONALIŚCI:
- I miejsce – restauracja Cysterska, za potrawy: sernik/szpajza cytrynowa/rabarbar/kruszonka, żur/krupniok w panko/sztamfkartofle/szara reneta/wędzona śmietana, schab po sztygarsku/kiełbasa z dziczyzny/babka ziemniaczana.
- II miejsce – restauracja Dwór Bismarcka, za potrawy: bombny z krupnioka, oberiba, czorny schab, ziemniaki konfitowane, chrust z kiszonej kapusty.
- III miejsce – Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki, za potrawy: pajda domowego chleba z wędzonym udźcem baranim z oliwą z czosnku niedźwiedziego, żurek wiślański na wywarze z domową białą kiełbasą, puree chrzanowym i jajkiem, kotlety jagnięce marynowane w miodzie z puree z białych warzyw z sałatką z domowych ogórków kiszonych.
Trzecia kategoria – SZKOŁY GASTRONOMICZNE:
- I miejsce – Gryfne Fachmanki, za potrawy: kopa ornontowicka z makronami i kokosflokami, szwarno wodzionka z plastrem marynowanej słoniny w ziołach na opolonym badylu, piersi z gołębia souse-vide z gołębiem nadzianym kaszotto warzywnym i winnym sosem porzeczkowym oraz cebulową kruszonką.
- II miejsce – Majstry od gorków, za potrawy: bombony al’a hekele, krem chrzanowy, świniok łonaczony w szpeku, okopcone kluski, zołza z tymionkiem i sznitbony, wieprzki w szolce.
- III miejsce – Uczniowie Korfantego z Jastrzębia-Zdroju, za potrawy: śląska szpajza, zupa krem z oberiby, śląska rolada/kluski szare/kawior z modrej kapusty/sos/zioła/chips.
W tej ostatniej kategorii w roli jurorki zadebiutowała redaktorka naczelna Waszej Turystyki – Marzena Markowska.
Dodatkowo zaproszeni na Festiwal Śląskie Smaki blogerzy i dziennikarze przyznali swoje wyróżnienie w specjalnej kategorii – za niezwykłe wrażenia kulinarne. Laureatem została restauracja Dwór Bismarcka z Mysłowic za zupę krem z oberiby.
Trzeba również wspomnieć o ustanowieniu nowego rekordu Polski na największy szałot. To ponad 132 kg śląskiej sałatki, a rekordzistkami są panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Jastrzębia-Zdroju i okolicy.
Festiwal pełen atrakcji
Podczas Festiwalu odbyły się pokazy kulinarne, m.in. pokaz kuchni wegańskiej Kingi Paruzel, która przedstawiła innowacyjne i zdrowe potrawy. Tradycyjnie odbyła się także emocjonująca Bitwa Smaków, w której Remigiusz Rączka i Adam Borowicz rywalizowali między sobą. Efekty ich kulinarnych zmagań obserwowała zgromadzona licznie publiczność.
Imprezie towarzyszył bogaty program artystyczny. Publiczność bawiła się podczas występów zespołów: Roszak Show i Bartnicky, a galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny był jak co roku zwieńczeniem festiwalu.
W czasie Festiwalu restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” serwowały regionalne dania, a zorganizowana po raz pierwszy Śląska Strefa Grilla przyciągnęła miłośników nie tylko majówkowej kuchni. Odwiedzający próbowali potraw beskidzkich i śląskich.
Dla chętnych osób dostępne było bezpłatne zwiedzanie Parku Zdrojowego z przewodnikiem. Uczestnicy mogli przekonać się, jak piękne jest Jastrzębie-Zdrój oraz poznać historię tego miejsca.
POWIĄZANE WPISY
16 kwietnia 2025
Ryanair i Expedia Group rozszerzają współpracę
Ryanair rozszerza współpracę z Expedia Group. Tanie loty przewoźnika, obejmujące 230…
0 Komentarzy2 Minuty
15 kwietnia 2025
Odbędzie się V edycja Hotelowego Tygodnia Ziemi
W dniach 22–25 kwietnia 2025 roku w Polsce odbędzie się piąta edycja Hotelowego Tygodnia…
0 Komentarzy3 Minuty
12 kwietnia 2025
Finnlines uruchomił codzienne rejsy między Malmö i Świnoujściem
Od roku Finnlines obsługuje trasę Szwecja-Polska, która zdobyła solidną pozycję na rynku.…
0 Komentarzy3 Minuty
10 kwietnia 2025
Jubileusz 50-lecia Niemieckiego Szlaku Baśni.
Na konferencji prasowej w Warszawie Niemiecka Centrala Turystyki (DZT) przedstawiła…
0 Komentarzy3 Minuty
9 kwietnia 2025
Wizz Air połączy Warszawę z Pizą
Linia lotnicza Wizz Air zainaugurowała loty z Lotniska Chopina w Warszawie do Pizy we…
0 Komentarzy1 Minuty
24 kwietnia 2025
Turystyczna odwilż nad Bałtykiem. Nadmorskie miejscowości hitem wśród turystów
Sezon turystyczny na polskim wybrzeżu wyraźnie przyspiesza, mimo że dopiero co…
0 Komentarzy2 Minuty
24 kwietnia 2025
Majowa promocja FlixBusa. Zwiększona liczba połączeń i bilety od 19,99 zł
FlixBus ogłosił nową kampanię promocyjną, obejmującą bilety na połączenia krajowe i…
0 Komentarzy3 Minuty
18 kwietnia 2025
Wizz Air rozpoczął kampanię „Świadomości Medycznej” w okresie świątecznym
Wizz Air rozpoczął kampanię „Świadomości Medycznej”, mającą na celu zwrócenie uwagi…
0 Komentarzy2 Minuty
16 kwietnia 2025
Rainbow: najlepsze zagraniczne kierunki na majówkę 2025
Biuro podróży Rainbow przygotowało przegląd kierunków na majówkę, które właśnie w tym…
0 Komentarzy7 Minuty
16 kwietnia 2025
Ryanair i Expedia Group rozszerzają współpracę
Ryanair rozszerza współpracę z Expedia Group. Tanie loty przewoźnika, obejmujące 230…
0 Komentarzy2 Minuty
15 kwietnia 2025
Odbędzie się V edycja Hotelowego Tygodnia Ziemi
W dniach 22–25 kwietnia 2025 roku w Polsce odbędzie się piąta edycja Hotelowego Tygodnia…
0 Komentarzy3 Minuty
12 kwietnia 2025
Finnlines uruchomił codzienne rejsy między Malmö i Świnoujściem
Od roku Finnlines obsługuje trasę Szwecja-Polska, która zdobyła solidną pozycję na rynku.…
0 Komentarzy3 Minuty
10 kwietnia 2025
Jubileusz 50-lecia Niemieckiego Szlaku Baśni.
Na konferencji prasowej w Warszawie Niemiecka Centrala Turystyki (DZT) przedstawiła…
0 Komentarzy3 Minuty
9 kwietnia 2025
Wizz Air połączy Warszawę z Pizą
Linia lotnicza Wizz Air zainaugurowała loty z Lotniska Chopina w Warszawie do Pizy we…
0 Komentarzy1 Minuty
24 kwietnia 2025
Turystyczna odwilż nad Bałtykiem. Nadmorskie miejscowości hitem wśród turystów
Sezon turystyczny na polskim wybrzeżu wyraźnie przyspiesza, mimo że dopiero co…
0 Komentarzy2 Minuty
24 kwietnia 2025
Majowa promocja FlixBusa. Zwiększona liczba połączeń i bilety od 19,99 zł
FlixBus ogłosił nową kampanię promocyjną, obejmującą bilety na połączenia krajowe i…
0 Komentarzy3 Minuty
18 kwietnia 2025
Wizz Air rozpoczął kampanię „Świadomości Medycznej” w okresie świątecznym
Wizz Air rozpoczął kampanię „Świadomości Medycznej”, mającą na celu zwrócenie uwagi…
0 Komentarzy2 Minuty
16 kwietnia 2025
Rainbow: najlepsze zagraniczne kierunki na majówkę 2025
Biuro podróży Rainbow przygotowało przegląd kierunków na majówkę, które właśnie w tym…
0 Komentarzy7 Minuty
16 kwietnia 2025
Ryanair i Expedia Group rozszerzają współpracę
Ryanair rozszerza współpracę z Expedia Group. Tanie loty przewoźnika, obejmujące 230…
0 Komentarzy2 Minuty