Restauracja na granicy rzeki i sztuki
Restauacja Lentos znajduje się w budynku muzeum Muzeum Sztuki Lentos. To jedna z wizytówek Linzu – charakterystyczna bryła pokrytej szkłem budowli tuż nad Dunajem. Jednocześnie – jedno z najlepszych miejsc na lunch podczas zwiedzania miasta.
Całość zaprojektowali architekci z Zurychu – Weber i Hofer a obiekt oddano do użytku w 2003 roku. Wewnątrz znajduje się kolekcja obrazów klasycznego modernizmu – prace Klimta, Kokoschki, Schielego a także dzieła austriackiego i niemieckiego ekspresjonizmu. Organizowane są wystawy czasowe. Zbiory obejmują w sumie 1700 dzieł z dziedziny malarstwa, rzeźby i sztuki obiektu, jak również ok. 12 000 grafik i 1200 prac z zakresu fotografii artystycznej.
Częścią budynku muzealnego jest restauracja z tarasem o tej samej nazwie – Lentos – oznaczającej w języku celtyckim „położony w zakolu rzeki”.
Restauracja to idealne miejsce na lunch po zwiedzeniu muzeum lub po rejsie statkiem po Dunaju – przystań statków wycieczkowych mieści się tuż obok. Z tarasu, na którym siedzi podrzucającymi cień wielkimi parasolami, rozpościera się widok na drugi brzeg rzeki – na nowoczesny budynek Ars Electronica Center oraz na wzgórze Pöstlingberg. Po wodzie co chwilę przepływa jeden z kilku statków kursujących wzdluż miastaażdo portu. Obsługa jest szybka, profesjonalna, miła i dobrze zorientowana w kartach dań i win.A z restauracji blisko do starego centrum miastaalbo na drugą stronę rzeki.
Przykładowe ceny:
Zupy od 4 do 5 euro
Przystawki od 12 do 15 euro
Dania główne:
Sznycel wiedeński z ryżem i warzywami – 19 euro
Tortelloni – 14 euro
Danie rybne – 17 euro
Desery od 5 do 7 euros
Piwo Zipfer (0,5 l) – 4,30 euro
Przykładowe ceny win (za kieliszek)
stołowe
Gruner Wetliner – 2,90 euro
Bauer Zweigelt – 2,90 euro
białe
Gruner Wetliner (Kremstal DAC) – 3,90 euro
Riesling (Wachau) – 4,40 euro
Sauvignon Blanc – 4,60 euro
różowe
Rosewein vom Zweigelt – 3,90 euro
Czerwone
Zweigelt Heidebiden – 3.90
Heideboden Rot – 4,40 euro
{gallery}8848{/gallery}
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty