Ruszył nabór do Festiwalu „Śląskie Smaki”
XII Festiwal Śląskie Smaki zbliża się wielkimi krokami. W tym roku odbędzie się 11 czerwca w urokliwym Koszęcinie. To miejsce ważne dla współorganizatora Festiwalu, którym tym razem został Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
Dwunasta edycja Festiwalu Śląskie Smaki pokazuje nie tylko ogromne zainteresowanie kuchnią województwa śląskiego, ale przede wszystkim podkreśla jej różnorodność. Mimo wielu wykonanych potraw tradycyjnych czy inspirowanych kuchnią tradycyjną wciąż jesteśmy ciekawi, czym tym razem zaskoczą nas kucharze w Bitwie Smaków czy uczestnicy konkursu kulinarnego.
Bo emocje są równie duże przed, jak i w trakcie Festiwalu. Zwłaszcza, że Śląska Organizacja Turystyczna właśnie ogłosiła nabór do konkursu kulinarnego. Jak co roku o tytuł Eksperta Śląskich Smaków oraz złoty, srebrny czy brązowy durszlak ubiegać się mogą zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii). Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – z 1 do 2 osób.
Każdy ma możliwość spróbowania swoich sił, a przede wszystkim – może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz!
Wraz z naborem do konkursu, ruszył nabór do jego jury Festiwalu Śląskie Smaki. Organizatorzy imprezy poszukują kucharzy, etnografów i nauczycieli zawodu w dziedzinie gastronomii, którzy oceniać będą niezwykłe potrawy uczestników. Co ważne – w jury jest tylko jedno miejsce dla osoby mogącej wykazać się szczególną znajomością kuchni regionalnej. Co to znaczy? Ktoś, kto brał już udział w konkursach kulinarnych (jako uczestnik lub jako juror) lub należy do Koła Gospodyń Wiejskich, czy innej organizacji zajmującej się m.in. kuchnią regionalną albo posiada np. dorobek wydawniczy w tym zakresie, również może być członkiem Jury konkursu kulinarnego XII Festiwalu “Śląskie Smaki”. Każdy więc może stać się częścią Festiwalu Śląskie Smaki.
Regulaminy naborów dla drużyn chcących pokazać swoje możliwości kulinarne oraz osób chcących zasiadać w Jury XII Festiwalu dostępne na stronie www.slaskiesmaki.pl.
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty