Rybka z frytkami na pokładach British Airways

twitter.com

Po raz pierwszy w historii linii, pasażerowie brytyjskiego przewoźnika będą podczas lotów jeść klasyczne angielskie danie – smażone ryby i frytki.

Stuart Fusco, szefa kuchni „Quayside”, nagrodzonej tytułem najlepszej restauracji podającej ryby i frytki na wynos z Whitby w North Yorkshire, został poproszony przez brytyjskie linie lotnicze o dostarczanie swych smażonych ryb i frytek na pokłady samolotów. Przepis na to dane funkcjonuje w rodzinie kucharza od trzech pokoleń.
Pasażerowie latający na krótkich trasach, z Heathrow do Aten, Larnaki, Stambułu, Sofii i St.Petersburga będą mogli spróbować fileta z dorsza obtoczonego w delikatnym cieście oraz najlepszych frytek w Wielkiej Brytanii (nagrodzonych w 2014 roku nagrodą National Fish and Chip Awards 2014) oraz keczupu i sosu tatarskiego.

Stuart Fusco powiedział: „To dla nas prawdziwy honor być zaproszonym do serwowania na pokładach samolotów British Airways naszych ryb i frytek. Przygotowanie tego dania opartego w dużej mierze na delikatnym cieście to wyzwanie, ale że ryba z frytkami jest ikonicznym daniem brytyjskim, pasażerowie w powietrzu będą oczekiwać równie dobrego dania, co na ziemi. A jedzenie wybornego dania na 10 tysiącach metrów to wyjątkowe doznanie.”