Sery dla koneserów

JB

Dla biur podróży organizujących wycieczki do Poznania mamy dobrą wiadomość: na kulinarno-turystycznym szlaku pojawiła się nowa, smakowita atrakcja.

Na Jeżyckim Rynku, kilka tygodni temu, otworzono sklep KoneSER, dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. Szczególnie polecamy zajrzeć tam z gośćmi z zagranicy, którzy w jednym miejscu będą mogli odnaleźć całą gamę polskich smaków.

Właścicielka Małgorzata Chojnacka powiedziała: „KoneSER to nie tylko sklep, to rodzinna inicjatywa, w którym pochwalamy powolność i smakowanie życia. Naszym zamysłem było stworzenie miejsca, które będzie zbliżało i gromadziło ludzi lubiących dobre jedzenie, rozmowy i towarzystwo. Dlatego oprócz części sklepowej KoneSERa znalazło się miejsce na kilka stolików, przy których warto usiąść, odpocząć lub porozmawiać próbując drobne dania i przekąski na bazie, a jakże, sera.”

A jest czego próbować. Sery owcze, kozie i krowie, wszystkie naturalne, bez dodatków chemicznych, niektóre także ekologiczne. W dodatku z różnych regionów Polski, z tych bliższych jak chociażby z Farmy pod Świerkami, leżącej w północnej Wielkopolsce, jak i z Mazur powstające na Ranczu Frontiera, z karkonoskich gór z Gospodarstwa Ekologicznego Kozia Łąka czy donlnośląskiej Malinowej Zagrody. Kilkanaście rodzajów serów intensywniejszych bądź bardziej delikatnych w smaku, wędzonych, podpuszczkowych, twardych czy dojrzewających to jedynie część asortymentu proponowanego przez rodzinę Chojnackich. Do serów można dobrać również idealne w smaku wina. Nietypowe bo sprowadzane od małych producentów z Polski i Europy, a przy tym różnorodne i dobre jakościowo, docierające do KoneSERa, dzięki współpracy ze Składem Win WinKo Roberta Makłowicza i Wojciecha Lutomskiego. Właściciele sklepu oferują profesjonalne doradztwo w doborze odpowiednich rodzajów win do smakowitych serów.
Ale i na tym nie koniec kulinarnych propozycji. W sklepie można nabyć naturalne masło, pełnowartościowe twarogi i jogurty, jak również śmietanki, kefiry, maślanki bez chemicznych ulepszaczy. Do tego tradycyjne, świeże i pachnące pieczywo. Produkowane z naturalnego zakwasu, bez konserwantów, z różnych zbóż i zdrowymi dodatkami, prosto z rodzinnej piekarni Baranowscy. Nie zabraknie także słodkich i wytrawnych przetworów do chleba, oliw i olei wysokiej jakości.
Właściciele już zapowiadają zwiększenie asortymentu o kolejne wyjątkowe produkty. Jednak nie tylko.

Chojnacka dodała: „Planujemy również organizację spotkań z producentami, warsztaty serowarskie, kulinarne, i nie tylko, zajęcia dla dzieci. W niedalekiej przyszłości sklep wprowadzimy także zamówienia telefoniczne oraz internetowe, jak również dostawy do domu czy biura. Będziemy również włączać się w akcje prospołeczne, zwłaszcza te ukierunkowane na promocję dobrej żywności oraz związane z rozwojem Jeżyc.”