Sery korbaciki z Zazrivej
To jeden z symboli kuchni słowackiej – skręcone w warkocze sery czyli korbaciki. Są do kupienia we wszystkich sklepach, świetnie smakują z piwem i winem. Najlepiej kupować je jednak u producenta. W Małej Fatrze najlepszym jest firma Syrex w Zazrivej.
To dla wielu grup turystycznych jeden z podstawowych punktów odwiedzin w Małej Fatrze. Ponad pięć kilometrów od Terchovej, jadąc w stronę Zazrivy, znajduje się „Salas Zazriva”. To duży drewniany budynek, w którym mieści się restauracja i sklep z serami i mała sala, w które można przez cały dzień zobaczyć, jak wyrabia się różnego rodzaje sery, w tym oczywiście słynne korbaciki. Po drugiej stronie stoi bacówka pasterska, gdzie rano można obejrzeć jak baca zdobywa mleko i robi sery.
Korbaciki robi się z serowej masy parzonej. Najpierw trzeba zetrzeć na grube paski kilogramowy kawałek sera. Następnie starty ser wkłada się go do gorącej wody i ugniata, aż do uzyskania wielkiej gumiastej masy. Rozciąga się ją na długą taśmę i owija wokól ramki. Tę z kolei wsadza się do osolonej wody na trzy, cztery minuty a następnie tnie się „taśmę” na 20-centymetrowe nitki. Te z kolei zaplata się na patyczku w warkocze. Oczywiście, z tej samej masy, robi się sery w równych kształtach (wykładając masą drewniane formy). W Sala Zazrivie robi się codziennie korbaciki z 30 kilogramów sera. Tyle mniej więcej sprzedaje się codziennie.
W restauracji można zamówić nie tylko sery, ale i dania kuchni słowackiej. A budynke stoi w pięknym miejscu. Z tarasu rozciąga się widok na skalisty Mały Rozszutec, na zalesione wzgórza Małej FFatry, na łąki.
A po posiłku – czas na zakupy. Korbaciki występują w dwóch wersjach: solone i wędzone. Sprzedawane są w opakowaniach mniej więcej po 250 gramów.
W ofercie sklepu są m.in.
Korbaciki świeże – 10,67 euro/kg
Korbaciki wędzone – 12,37 euro/kilogram
Nitki serowe – 9,78 euro/kg
Wędzony ser owczy – 13,78 euro/kg
Wędzone kulki serowe – 11.61 euro/kg
Deska serów (różne smaki) – 11.97 euro/kg
Ser owczy – 11,86 euro/kg
Oscypki – 10,87 euro/kg
Świeże kulki serowe – 11,97 euro/kg
Formy serowe, np. Janosik – 11.97 euro/kg
Bryndza – 10,30 euro/kg
{gallery}2469{/gallery}
POWIĄZANE WPISY
21 listopada 2024
Atrakcje południowych Czech
Na konferencji prasowej w ubiegłym tygodniu w Warszawie, Czech Tourism wraz…
0 Komentarzy3 Minuty
21 listopada 2024
Niemcy – ojczyzna bożonarodzeniowych jarmarków
Z końcem listopada nad niemieckimi miastami zaczynają się unosić zapachy korzennych…
0 Komentarzy9 Minuty
15 listopada 2024
Rekordowe targi WTM w Londynie. Ponad 4 tys. wystawców z całego świata
W dniach 5-7 listopada 2024 roku londyńskie hale ExCeL gościły największe w historii…
0 Komentarzy2 Minuty
28 października 2024
Dubaj szykuje się na zakupowe szaleństwo
Rozrywka na żywo, koncerty gwiazd, wyjątkowe oferty i zakupowe szaleństwo w czystej…
0 Komentarzy1 Minuty
23 października 2024
Saksonia zaprasza na jarmarki bożonarodzeniowe
Saksończycy od wieków słyną z kultywowania tradycji bożonarodzeniowych. Nie bez kozery…
0 Komentarzy5 Minuty
16 października 2024
„Najlepszym środkiem promocji Korei Południowej jest K-pop”
Zwiększenie liczby polskich turystów do 30 tys. rocznie – taki cel stawia przed sobą…
0 Komentarzy4 Minuty
9 października 2024
Rekordowy wzrost zainteresowania Austrią wśród polskich turystów
0 Komentarzy3 Minuty
4 października 2024
Tabarka – w poszukiwaniu prawdziwej Tunezji
Położona tuż przy granicy z Algierią Tabarka zachwyca plażami i świetnymi warunkami do…
0 Komentarzy5 Minuty
3 października 2024
Hiszpańskie nowości Rainbow: Costa Blanca i Costa Dorada
Na lato 2025 Rainbow przygotował kilka nowych kierunków w sprawdzonych już przez Polaków…
0 Komentarzy8 Minuty