Słodkie wąsy Sobieskiego
W małym zakładzie cukierniczym „Fantastico” w Bratysławie, gospodynie kładą na talerzu dwa rodzaje rożków: jeden z kształcie półksiężyca, drugi w kształcie charakterystycznie zawiniętych sarmackich wąsów. To słynne bratysławskie rożki.
Moda na nie wraca już prawie od dziesięciu lat, pojawiają się w kawiarniach, cukierniach, małych sklepikach. Nazywane są również preszburskimi rożkami (Preszbur to dawna nazwa stolicy Słowacji) bajglami bratysławskimi. To jeden z elementów dawnej kuchni austro-węgierskiej, który się świetnie przyjął u naszych południowych sąsiadów. Obecnie większość z nich ma kształt półksiężyca – na pamiątkę zwycięstwa na Turkami w XVII wieku – jeszcze niedawno robiono je we wspomnianym kształcie wąsów, by uczcić sumiaste wąsy zwycięzcy w bitwie po Wiedniem w 1683 roku, polskiego króla Jana III Sobieskiego.
Rożki bratysławskie są od 2102 roku chronionym przez prawo UE produktem lokalnym. Robi je wiele cukierni w mieście, głównie małych, ponieważ podstawowa zasada ich produkcji brzmi: rożki robi się ręcznie.
Istnieją dwa sposoby nadzienia: masa orzechowa i makowa. Wilgotny farsz musi stanowić minimum 40 proc, wagi rożka. Gotowe ciasto rozdziela się na kulki, które pojedynczo się rozwałkowuje i wypełnia masą orzechową lub makową. Następnie pokrywa się żółtkiem, wsadza na 10 minut do pieca, potem smaruje białkiem i wsadza do pieca na 5 minut. Wyjęte z pieca rożki pokryte są dzięki temu charakterystyczną popękaną „glazurą”. Rożki mają pięć dni przydatności do jedzenia.
W „Fantastico” produkowanych jest ok 1 500 rożków tygodniowo (oprócz nich zakład robi jeszcze słodkie bagiety z makiem oraz makarony). Jeden rożek kosztuje 90 centów.
www.fantastico.biz
FantastiCo s.r.o., Klariska 7, 811 03 Bratislava, Slovakia
[email protected]
{gallery}1385{/gallery}
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty