Smaczne święto dorsza w Łebie

Michał Sałata

Osiemnasta edycja, największego kulinarnego święta dorsza – Festiwal Pomuchla odbyła się 4 grudnia w Łebie w ramach Odpustu św. Mikołaja. Celebracja tego święta rozpoczęła się uroczysta mszą świętą. Następnie goście udali się na halę widowiskową szkoły podstawowej w Łebie, gdzie odbyły się pozostałe atrakcje związane z tym świętem.
Tradycja odpustu św. Mikołaja, patrona ludzi morza, nawiązuje do lokalnego kultu tej ryby sięgającego okresu średniowiecza. Wydarzenie to jest miejscem do prezentacji lokalnej i regionalnej kuchni, a także możliwością bezpłatnej prezentacji lokalnych obiektów gastronomicznych i hotelarskich. Festiwal Pomuchla to przede wszystkim duży konkurs kulinarny podczas, którego prezentowane są potrawy z dorsza przygotowane w dwóch kategoriach: kuchnia domowa i kuchnia restauracyjna.
Komisja jurorska nagrodziła autorów najsmaczniejszych potraw w obu konkursowych kategoriach. W kategorii kuchnia restauratorska pierwsze miejsce otrzymał Łeba Hotel & SPA za „Tartę z dorszem i ogórkowo – limonkowym dipem”. Na drugim miejscu uplasowała się Dolina Charlotty za „Dorsza gotowanego na porach z białym winem” a trzecie miejsce zajął Zdrowotel Łeba za „Dorsza w zalewie na racuszkach z cukinii”.
Natomiast w drugiej kategorii tj. kuchnia domowa pierwsze miejsce otrzymał Klub seniora „Niezapominajka” z Łeby za przepyszne „rybki nadziewane”. Drugie miejsce otrzymała wyjątkowa potrawa z ryby nosząca tajemniczą nazwą „Bacalao” przygotowana przez Parafię WNMP z Łeby. Trzecie miejsce przypadło również Klubowi Seniora „Niezapominajka” za „piekielnie pyszne” diabelskie kotleciki. Produktem roku XVIII edycji Festiwalu Pomuchla został „Dorsz w zalewie na racuszkach z cukinii”, potrawa wykonana przez Zdrowotel Łeba.
Poza konkursem kulinarnym można było uczestniczyć w bezpłatnej degustacji śledzika po łebsku oraz posmakować nietuzinkowej zupy rybnej. Festiwal Pomuchla to impreza rodzinna, kierowana przede wszystkim do prawdziwych smakoszy potraw z ryby.

Andrzej Strzechmiński, burmistrz Łeby, powiedział: “Dzięki Wam drodzy rybacy w Łebie wciąż żywy jest pierwiastek związany z rybołówstwem. Jest to praca ciężka, często niebezpieczna, ale jakże ważna. Chylę czoła przed Wami. Dumny jestem, że tego dnia mogę Was, choćby w ten symboliczny sposób nagrodzić. Dzięki Wam tradycja i kultura związana z rybołówstwem nie zostanie jeszcze przez długie lata zapomniana. Również tego dnia nie zapomnieliśmy o tych, którzy narażają własne życie aby nieść pomoc innym na morzu. Mowa jest tu oczywiście o naszych dzielnych ratownikach Morskiej i Brzegowej Stacji Ratownictwa z Łeby. Warto w tym miejscu wspomnieć także o ratownikach – ochotnikach, których również wielu szkoli się aktywnie w łebskim, oddziale Morskiej Służby Poszukiwania i Ratownictwa. To co robicie dla naszych mieszkańców, turystów jest godne podziwu. Dziękuję Wam raz jeszcze za to, że jesteście.”

Na scenie tego dnia wystąpili gościnnie: Orkiestra Morskiego Oddziału Straży Granicznej, Aleksandra Łasińska, Alicja Gieryk, Katarzyna Kobiela oraz Halina Frąckowiak, Gościem honorowym tegorocznej edycji Pomuchla była również Daria Kuczwalska – finalistka programu MasterChef Junior. Młoda znawczyni dobrego smaku również oceniała potrawy biorące udział w konkursie. Ponadto można było spróbować szczęścia w loterii fantowej przygotowanej przez łebski oddział CARITAS. Zwieńczeniem tego święta, zgodnie z tradycją festiwalu jest obdarowywanie wszystkich przybyłych gości kawałkiem pysznego, przeszło 40 kilogramowego tortu.
Organizatorami konkursu kulinarnego połączonego z jarmarkiem rękodzieła jak, co roku byli: Parafia pw. WNMP, Gmina Miejska Łeba, Szkoła Podstawowa im. Adama Mickiewicza w Łebie oraz LOT Łeba-Błękitna Kraina.