Smaki Portugalii po raz piąty w Warszawie

archiwum PPCC

Tydzień Portugalski „Flavours of Portugal” to najważniejsze wydarzenie organizowane przez Polsko – Portugalską Izbą Gospodarczą i zarazem największe wydarzenie gastronomiczne promujące Portugalię w Polsce. Odbędzie się w dniach 26 – 31 maja br. w hotelu Intercontinental w Warszawie. Każdego wieczoru, od poniedziałku do piątku, renomowani szefowie kuchni z Portugalii będą przygotowywać tradycyjne portugalskie dania, a producenci win przedstawią swoją ofertę podczas Degustacji Portugalskiego Wina. Event zakończy się 31 maja Portugalskim Brunchem Rodzinnym. W trakcie imprezy spodziewanych jest ponad 1,5 tysiąca uczestników.

ciągu 10 lat liczba firm portugalskich w Polsce znacznie wzrosła – z 20 do ponad 150. Systematycznie rośnie zarówno eksport, jak i import pomiędzy oboma krajami.

Ambasador Portugalii w Polsce, Maria Amélia Paiva powiedziała na konferencji poświęconej Tygodniu: „Tydzień to kolejny dowód współpracy między naszym krajami. Mam nadzieję, że zainspiruje on Polaków nie tylko do zaintersowania się naszą kuchnią i kulturą, ale przede wszystkim do odwiedzenia naszego kraju. Od roku 2009, kiedy do Portugalię odwiedziło 85 tysięcy Polaków, liczba turystów z Poplski wzrosła o 47 proc., osiągając w roku ubiegłym prawie 125 tysięcy.”

Podczas „Flavours of Portugal” specjały portugalskiej kuchni będą przygotowywać: Carla Costa, Szef Kuchni Hotelu Altis Park w Lizbonie, Bruna Matias, zastępca Szefa Kuchni Hotelu Altis Park w Lizbonie, Miguel Vaz, Szef Kuchni restauracji Herdade de Esporao i Filipe Henriques, Szef Kuchni w firmie Gelpeixe w Loures. Każdy dzień „Flavours of Portugal” będzie poświęcony innemu regionowi Portugalii. W menu znajdą się dania między innymi ze słynnego portugalskiego dorsza bacalhau. Miłośnicy kuchni portugalskiej będą mogli skosztować również takich przysmaków jak: ryżowa zapiekanka z kaczką (arroz de pato) czy wieprzowina z małżami (carne de porco à Alentejana).
Portugalską atmosferę będą tworzyć codzienne występy: muzyka João Balao, duetu portugalskich gitarzystów – Samuel Cabral i Paulo Carvalho a także Any Pinhal – śpiewaczki Fado. Fado opiera się na melancholijnej muzyce i tekstach opowiadających o tęsknocie. Jako unikatowy portugalski gatunek muzyczny został wpisany na listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
Podczas Tygodnia Portugalskiego będą również miały miejsce sektorowe warsztaty dotyczące turystyki, gastronomii oraz kultury, skierowane do dziennikarzy oraz specjalistów. .
„Flavours of Portugal” promuje Portugalię poprzez jej gastronomię i wina, kulturę, turystykę oraz produkty. Intencją organizatorów jest, aby Tydzień Portugalski „Flavours od Portugal” na stałe zawitał do kulturalnego kalendarza Warszawy i wpłynął na umocnienie stosunków bilateralnych pomiędzy Polską a Portugalią.
www.flavoursofportugal.pl.