Smaki Portugalii w Warszawie
Tydzień Portugalski – „Flavours od Portugal” zorganizowany prze PPCC – Polsko-Portugalską Izbę Gospodarczą rozpocznie się już w poniedziałek 25 maja w Warszawie w hotelu InterContinental.
Ambasador Republiki Portugalii w Polsce Maria Amélia Paiva powiedziała m.in. „Współpraca miedzy naszymi kraja rozwija się intensywnie od 1996 roku, od 2002 zaś roku wyraźnie przyspieszyła. W 2014 roku wartość dwustronnej wymiany wyniosła 1,1 mld euro, z niewielką nadwyżką – 8 mln euro – na rzecz Portugalii. Oznacza to wzrost 12,87 proc. w stosunku do roku 2013. Mniej więcej połowę z tego stanowią wysoko przetworzone produkty. O ważności wzajemnej współpracy świadczy choćby podwojenie, w latach 2008 – 2012, liczby firm portugalskich działających w Polsce, z 600 do 1200. Również liczba Polaków odwiedzających nasz kraj systematycznie wzrasta. W ubiegłym roku odnotowaliśmy 136 tys. turystów z Polski, to o ok. 10 proc. więcej niż w roku 2013 a o 47 proc. więcej niż w 2009 roku (85 tys.). Największa w tym zasługa linii lotniczych TAP, które operują bezpośrednio na trasie Warszawa – Lizbona oraz dwóch tanich przewoźników, którzy od marca uruchomili połączenia między naszymi krajami.”
Tydzień Portugalski wrósł już w kalendarz tradycyjnych imprez w Warszawie i jest niezwykle ważny, jako dni służące poznaniu wzajemnemu dwóch krajów, leżących na dwóch krańcach Europy.”Prezes PPCC Pedro Pereira da Silva, podkreślił: „Trzy cele podstawowe Tygodnia Portugalskiego – „Flavours od Portugal”, to: promocja gastronomii i wina, promocja, turystyki oraz promocja kultury i muzyki. Oczekujemy, ze tegoroczne imprezy w hotelu InterContinental odwiedzi 1,5 tys. osób, którzy zjedzą 720 kolacji, oraz wypiją 2500 butelek wina z 5 portugalskich regionów winiarskich. Posiłki będzie przygotowywać czterech kucharzy portugalskich. Organizowane będą także warsztaty dla przedstawicieli branży oraz dziennikarzy – gastronomicznie, winiarskie oraz turystyczne.”
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty