Smaki Portugalii w Warszawie

Tydzień Portugalski – „Flavours od Portugal” zorganizowany prze PPCC – Polsko-Portugalską Izbę Gospodarczą rozpocznie się już w poniedziałek 25 maja w Warszawie w hotelu InterContinental.

Ambasador Republiki Portugalii w Polsce Maria Amélia Paiva powiedziała m.in. „Współpraca miedzy naszymi kraja rozwija się intensywnie od 1996 roku, od 2002 zaś roku wyraźnie przyspieszyła. W 2014 roku wartość dwustronnej wymiany wyniosła 1,1 mld euro, z niewielką nadwyżką – 8 mln euro – na rzecz Portugalii. Oznacza to wzrost 12,87 proc. w stosunku do roku 2013. Mniej więcej połowę z tego stanowią wysoko przetworzone produkty. O ważności wzajemnej współpracy świadczy choćby podwojenie, w latach 2008 – 2012, liczby firm portugalskich działających w Polsce, z 600 do 1200. Również liczba Polaków odwiedzających nasz kraj systematycznie wzrasta. W ubiegłym roku odnotowaliśmy 136 tys. turystów z Polski, to o ok. 10 proc. więcej niż w roku 2013 a o 47 proc. więcej niż w 2009 roku (85 tys.). Największa w tym zasługa linii lotniczych TAP, które operują bezpośrednio na trasie Warszawa – Lizbona oraz dwóch tanich przewoźników, którzy od marca uruchomili połączenia między naszymi krajami.”
Tydzień Portugalski wrósł już w kalendarz tradycyjnych imprez w Warszawie i jest niezwykle ważny, jako dni służące poznaniu wzajemnemu dwóch krajów, leżących na dwóch krańcach Europy.”

Prezes PPCC Pedro Pereira da Silva, podkreślił: „Trzy cele podstawowe Tygodnia Portugalskiego – „Flavours od Portugal”, to: promocja gastronomii i wina, promocja, turystyki oraz promocja kultury i muzyki. Oczekujemy, ze tegoroczne imprezy w hotelu InterContinental odwiedzi 1,5 tys. osób, którzy zjedzą 720 kolacji, oraz wypiją 2500 butelek wina z 5 portugalskich regionów winiarskich. Posiłki będzie przygotowywać czterech kucharzy portugalskich. Organizowane będą także warsztaty dla przedstawicieli branży oraz dziennikarzy – gastronomicznie, winiarskie oraz turystyczne.”