Smakowity Festiwal Gęsiny
Pasztety z gęsi, wątróbki, żołądki, pierogi z gęsiną – w zasadzie wszystkiego, co możliwe w kuchni do zrobienia z gęsi, można było spróbować na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku koło Torunia.
Na terenie ośrodka doradztwa rolniczego swoje stoiska rozstawiło ponad dwustu wystawców z całej Polski. Najwięcej oczywiście z kujawsko-pomorskiego. Oczywiście, zgodnie z tytułem imprezy, królowała gęsina (na ponad stu stoiskach), ale nie brakowało innych świetnych produktów regionalnych. Można było więc spróbować m.in. świetnych serów wędzonych, wędlin i kiełbas z dzika, piwa z regionalnego browaru Koreb, oscypków, nalewek o wielu smakach (najlepsza – Dereniówka), ciast.
Impreza organizowana przez województwo kujawsko-pomorskie odbywała się w tym roku po raz dziewiąty.
Jak podkreślił jeden z organizatorów, Wojciech Zaguła: „Na początku festiwal odbywał się w centrum Torunia. Szybko jednak okazało się, że nie ma tam tyle miejsca dla chętnych. W tym roku spodziewamy się wizyty ponad 20 tysięcy gości. Żeby ułatwić dojazd uruchomiliśmy darmowe autobusy z Torunia i Bydgoszczy.”
Przez dwa dni przez imprezę przewalały się tłumy gości, trudno było przejść niektórymi alejkami. Wstęp na imprezę jest bezpłatny, więc wszystkie pieniądze można było wydać na gęsie specjały. A tych było bez liku. Największym powodzeniem cieszyły się pierogi z gęsiną, pipki z gęsi i serca oraz czernina. Prawie wszyscy goście, oprócz spożywania dań na miejscu, kupowali produkty do domu.
Wojciech Zaguła dodał: „Co roku nasi wystawcy pod koniec drugiego dnia maja już puste stoiska i zaplecza.”
Między degustacjami można było pooglądać i posłuchać fachowców, którzy na scenie pokazywali, jak najlepiej przyrządzać dania z gęsiny. Każdego roku gospodarze zapraszają znanych gastronomów, w tym roku wystąpili m.in. Katarzyna Bosacka, Magdalena Gessler oraz szefowie restauracji z Bydgoszczy i Torunia. Dla dzieci urządzono w budynku ośrodka specjalną salę zabaw i nauki lepienia pierników (wszak Toruń, to stolica piernika).
Festiwal Gęsiny jest ukoronowaniem cyklu imprez trwających od ostatniej dekady października do końca listopada. Organizatorzy starają się, by sam Festiwal Gęsiny odbywał się w dwa dni, w tym zawsze 11 listopada. Stąd hasło imprezy – Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina. Dodatkowo przez ponad miesiąc dań z gęsiny można spróbować w ponad 200 restauracjach, które przystąpiły do programu „Czas na gęsinę”. Otrzymały one od organizatorów znak firmowy i certyfikat. Najwięcej restauracji znajduje się w kujawsko-pomorskim, na Śląsku i w Wielkopolsce.
{gallery}6192{/gallery}
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty