Smart Cuisine na Targach EuroGastro i WorldHotel

W tym roku organizatorzy targów EuroGastro i WorldHotel poświęcili wiele uwagi zdrowemu stylowi życia, a zwłaszcza właściwemu odżywianiu. Fundacja Klubu Szefów Kuchni zorganizuje specjalny konkurs poświęcony tej właśnie tematyce.
Konkurs „Smart Cuisine – dania dietetyczne”, skierowany jest przede wszystkim do kucharzy, dla których zdrowe i smaczne gotowanie jest istotnym elementem życia zawodowego. Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie dania pod hasłem: „Karotenoidy – naturalne barwniki w warzywach i owocach strażnikami parametrów zdrowia”.
Uczestnicy mogą zgłaszać się do 25 lutego 2019 roku, a w konkursowe szranki staną 27 marca 2019 roku podczas Targów EuroGastro i WorldHotel.
Założeniem Fundacji Klubu Szefów Kuchni jest zmiana postrzegania restauracji jako miejsca, gdzie się po prostu smacznie jada – na miejsce, gdzie jada się przy okazji zdrowo.
Jarek Walczyk pomysłodawca konkursu, prezes Klubu Szefów Kuchni, powiedział: „Naprawdę wielu szefów, ale też restauratorów, stawia na rozwiązania, skupiające się na tematyce zdrowia. Dotyczy to z jednej strony różnorodnych obostrzeń i wskazówek związanych choćby z nietolerancjami, ale też z dietami dla sportowców i osób aktywnych, czy w końcu coraz liczniejszej grupy gości, którzy wybierają wyłącznie prozdrowotne rozwiązania żywieniowe. Ludzie chcą jadać w restauracji, ale coraz częściej szukają miejsc, gdzie nie idzie się na skróty w kwestii zdrowia”.
Magdalena Wieczorek, główny sędzia konkursu , dietetyk funkcjonalny i sportowy, która współpracuje m.in. z kadrą Polski w skokach narciarskich, dodała: „Celem konkursu jest nim poszerzanie wiedzy związanej ze świadomym zdrowym odżywianiem w myśl powiedzenia „lepiej zapobiegać niż leczyć”. Z mojego doświadczenia w pracy zawodowej nie tylko ze sportowcami zawodowymi, ale również pacjentami klinicznymi, jasno wynika, że to ja potrzebuję mistrza kuchni. Do tej pory uważałam, że idealny team to lekarz i dietetyk, teraz już wiem, że idealny zespół to lekarz, dietetyk i kucharz. Gdy zachorujemy odwiedzamy lekarzy, tracimy czas w aptecznych kolejach, poddajemy się długotrwałemu leczeniu. To powoduje, że stajemy się ciężarem dla bliskich, tracimy energię i chęć do życia. A takiej sytuacji możemy niejednokrotnie zapobiec, zastanawiając się, co kładziemy na naszym talerzu. Pewne ograniczenia żywieniowe nie oznaczają, że danie będzie niesmaczne, a wręcz przeciwnie i tutaj ogromna rola naszych szefów kuchni”.
Wśród innych atrakcji, które znalazły się w programie tegorocznej edycji Targów, są m.in. „Debic Pastry Cup” i pokazy Szefów Kuchni i Cukierni, które organizuje Paweł Mieszała oraz Międzynarodowy Konkurs Barmański „Barmatic Cup” Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
Już tradycyjnie podczas EuroGastro i WorldHotel odbędą się „International CHEF Culinary Cup”, edycja 2019 pod patronatem Jerzego Pasikowskiego i 11. odsłona Konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019″.
Jak zwykle dużym zainteresowaniem cieszyć się będzie kolejna, już czternasta, edycja Festiwalu Kuchni Greckiej Teo Vafidisa, a także 11. Olimpiada Kawy® organizowana przez Apro Trade/Akademia Kawy® we współpracy z MT Targi Polska pod patronatem SCAE (Specialty Coffee Association of Europe). W programie merytorycznym nie zabraknie też szkoleń i konferencji z zakresu marketingu, finansów i zarządzania lokalami.
Nowością będzie dwudniowy Program Edukacyjny „Profesjonalny Menedżer Restauracji”, opracowany wspólnie z Kongresem Szefów Kuchni. Nie ma wątpliwości, że każdy z odwiedzających znajdzie coś interesującego dla siebie.
Rejestracja i bilety dostępne są na stronie www.mttargionline.pl/EuroGastro2019.
POWIĄZANE WPISY
19 grudnia 2025
2. edycja Dolnośląskiego Forum Turystyki Zrównoważonej: dziedzictwo i tożsamość regionu w centrum uwagi
Blisko 100 uczestników spotkało się 15 grudnia w Świeradowie Zdroju podczas 2. edycji…
0 Komentarzy5 Minuty
19 grudnia 2025
Voucher na prywatne lekcje tańca z gwiazdami TVN na licytacji charytatywnej Gali Waszej Turystyki 2026
Podczas kolejnej edycji Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 9 stycznia 2026 roku,…
0 Komentarzy1 Minuty
19 grudnia 2025
Mazury Zachodnie zimą – spokojna alternatywa dla zatłoczonych górskich kurortów
Mazury Zachodnie kojarzone są przede wszystkim z letnim wypoczynkiem nad jeziorami. Zimą…
0 Komentarzy4 Minuty
18 grudnia 2025
Turystyka bliska naturze. Lubuskie pasieki otwierają się na turystów
Turystyka ewoluuje w kierunku doświadczeń bliższych naturze i lokalnym tradycjom. Jednym…
0 Komentarzy4 Minuty
18 grudnia 2025
Egzotyczny obraz Zosi Markowskiej na licytacji charytatywnej Gali Waszej Turystyki 2026
Podczas kolejnej edycji Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 9 stycznia 2026 roku,…
0 Komentarzy1 Minuty
10 grudnia 2025
Mazowsze z nową strategią rozwoju turystyki biznesowej. MROT wyznacza kierunki dla branży MICE na lata 2026–2030
W Centrum Prasowym Foksal w Warszawie odbyła się konferencja podsumowująca projekt…
0 Komentarzy2 Minuty
10 grudnia 2025
Air Astana spotkała się z branżą w Warszawie
Kazachskie Linie Lotnicze Air Astana zorganizowały 8 grudnia w Warszawie przedświąteczne…
0 Komentarzy2 Minuty
10 grudnia 2025
II Warszawskie Forum Turystyki i Rekreacji: nauka i praktyka o zarządzaniu turystyką w jednym miejscu
28 listopada 2025 roku w Warszawie odbyła się II edycja Warszawskiego Forum Turystyki i…
0 Komentarzy1 Minuty
5 grudnia 2025
Mazowsze pełne legend – odkryj trzy zamki, które pokochają dzieci
Mazowsze skrywa wiele miejsc owianych fascynującymi legendami, które potrafią pobudzić…
0 Komentarzy6 Minuty










