Tutaj dziecko samo upiecze chleb cypryjski
Na końcu wioski cypryjskiej wioski Letymvou na ogrodzeniu jednego z domów widnieje napis “Sophia’s traditional house”. To restauracja i mini muzeum, w którym gospodarze organizują mały pokaz pieczenie tradycyjnego chleba cypryjskiego. Dzieci mogą chleb lepić, mogą też własnoręcznie wsadzić go do pieca.
Wiekowa gospodyni – Sophia i jej mąż Andreas prowadzą mini kombinat turystyczny. Można tutaj zwiedzić wnętrze tradycyjnego domu z oryginalnymi meblami, sprzętami, ubraniami, naczyniami. Można zjeść posiłek w małej restauracji. Wystrój jest skromny, ale za to zostajemy poczęstowani gorącym, wyjętym prosto z pieca chlebem, świeżutkim serem halloumi, oliwkami, świeżo zerwanymi pomidorami i ogórkami oraz słodkimi pałeczkami Soutzoukos.
Przedtem jednak dzieci mogą zobaczyć, jak się robi chleb. Gospodyni pozwala im ugnieść ciasto, następnie wsadzić do pieca na mniej więcej godzinę. Po tym czasie maluch dostaje w prezencie swój własny bochenek.
Można obejrzeć także produkcję sera halloumi i… poganiać za miejscowym kotem. Wszak Cypr to wyspa kotów, co dla kochających koty dzieciaków jest jednym z najpoważniejszych argumentów przyjazdu tutaj.
Wizyta u Zofii i Andreasa mija błyskawicznie I praktycznie dziecko ani przez chwilę się nie nudzi.
Do wioski Letymvou (lub Letymbou) dojedziemy z Pafos mniej więcej w dwadzieścia minut.
POWIĄZANE WPISY
13 listopada 2024
Sara Binmahfoodh: Chcemy zmienić postrzeganie Arabii Saudyjskiej. Najlepszym sposobem na to jest podróż
Arabia Saudyjska cieszy się coraz większym zainteresowaniem polskich turystów. Budzi…
0 Komentarzy9 Minuty
13 listopada 2024
Szwajcarskie Cztery Doliny – sezon rusza w połowie listopada
Cztery Doliny w Szwajcarii to prawdziwy raj dla narciarzy i dla tych, którzy szukają…
0 Komentarzy7 Minuty
12 listopada 2024
Wakacje w Tunezji? Odkurzcie swoje paszporty
Nie należy się spodziewać prolongowania wygodnego dla klientów biur podróży wjazdu na…
0 Komentarzy5 Minuty
6 listopada 2024
Od Sulejówka po Otwock – śladami historii i przyrody po Mazowszu
Podróż od Sulejówka do Otwocka to oryginalne połączenie historii, patriotyzmu i przyrody.…
0 Komentarzy3 Minuty
31 października 2024
(R)ewolucja w turystyce dzieje się teraz. Obyśmy jej nie przegapili. [XV Forum Promocji Turystycznej]
Zmiany na rynku turystycznym, rewolucja technologiczna, nowa strategia rozwoju - to…
0 Komentarzy22 Minuty
23 października 2024
Malbork: nie tylko zamek, ale całe miasto pełne niespodzianek
Malbork to nie tylko zamek krzyżacki przyciągający setki tysięcy turystów rocznie, ale…
0 Komentarzy4 Minuty
16 października 2024
„Najlepszym środkiem promocji Korei Południowej jest K-pop”
Zwiększenie liczby polskich turystów do 30 tys. rocznie – taki cel stawia przed sobą…
0 Komentarzy4 Minuty
7 października 2024
Łukasz Habaj: kupując Thomasa Cooka nabyliśmy rozpoznawalność marki. Konkurujemy z touroperatorami o tego samego klienta
Kupując Thomasa Cooka po atrakcyjnej cenie eSky nabył rozpoznawalność na rynkach Europy…
0 Komentarzy24 Minuty
5 października 2024
Afera dziennikarza BBC. Brak wózków pokładowych dotyczy większości przewoźników
Frank Gardner, dziennikarz BBC podróżując z Warszawy do Londynu spotkał się z brakiem…
0 Komentarzy3 Minuty