Warszawski Intercontinental ma nowego szefa kuchni i kierownika gastronomii

Grzegorz Krupa, nowy szef kuchni Intercontinentalu w Warszawie
Grzegorz Krupa, nowy szef kuchni Intercontinentalu w Warszawie / fot. materiały prasowe

Hotel Intercontinental Warszawa wprowadza zmiany w swoim dziale gastronomii. Do zespołu pięciogwiazdkowego hotelu dołączył Marcin Lachowicz, który obejmuje stanowisko kierownika działu gastronomii. Ponadto, Grzegorz Krupa awansował na stanowisko szefa kuchni hotelu.

Marcin Lachowicz, posiadający ponad 15-letnie doświadczenie w branży hotelarskiej, zdobył swoje umiejętności pracując dla międzynarodowych sieci hotelowych, takich jak Radisson, Accor i Starwood International. Jego kariera hotelarska rozpoczęła się w 1998 roku w Radisson SAS Szczecin. W 2006 roku rozpoczął pracę w hotelu Sheraton Poznań, gdzie pełnił funkcję food & beverage supervisora. Następnie, w 2008 roku przeniósł się do hotelu Novotel Poznań, gdzie objął stanowisko food & beverage managera. W 2009 roku powrócił do Sheraton Poznań, gdzie pracował na tym stanowisku przez kolejne 10 lat . W 2022 roku Marcin Lachowicz dołączył do  sieci IHG Hotels & Resorts jako food & beverage manager w Holiday Inn Warsaw City Centre. 

Na stanowisku kierownika gastronomii w InterContinental Warszawa Marcin Lachowicz będzie odpowiedzialny za efektywne zarządzanie działem gastronomii, planowanie strategii oraz budżetowania.

Z kolei Grzegorz Krupa, który ma na swoim koncie również ponad 15 lat pracy w tym hotelu został mianowany szefem kuchni InterContinental Warszawa. Jego przygoda w branży gastronomicznej rozpoczęła się w 2005 roku, kiedy to objął stanowisko Szefa Restauracji „The Art of Caviar and Sushi” w warszawskim hotelu Marriott. Od 2012 roku Grzegorz związany jest z hotelem InterContinental Warszawa, gdzie zdobywał doświadczenie na różnych stanowiskach. W 2014 roku został senior sous chef w Restauracji Platter by Karol Okrasa, a od 2019 roku pełnił funkcję szefa kuchni.

Grzegorz Krupa, we współpracy z renomowanym kucharzem Karolem Okrasą, brał udział w wielu wyjątkowych projektach promujących polską kuchnię na arenie międzynarodowej, takich jak udział w EXPO w Mediolanie oraz Targach SIAL w Szanghaju. Jego talent i pasja zaowocowały również publikacjami kulinarnymi w Polsce, Francji, na Węgrzech i w Czechach, gdzie odpowiadał za stylizację potraw i redagowanie przepisów.

W nowej roli szefa kuchni hotelu InterContinental Warszawa Grzegorz Krupa zarządza zespołem kulinarnym w restauracjach: Platter by Karol Okrasa, DownTown Restaurant, +OneBar oraz w dziale bankietów. Jego głównym zadaniem jest dbanie o najwyższe standardy kulinarne oraz tworzenie wyjątkowych menu.