Warszawskie restauracje, członkowie WOT w przewodniku Gault & Millau
W poniedziałek 25 listopada odbyła się Gala Premierowa VI edycji Żółtego Przewodnika Gault & Millau i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce.
Tegoroczna edycja wydawnictwa to pierwsza edycja, w której wydrukowano wyłącznie recenzje restauracji z najwyższymi oznaczeniami, czyli tych które uzyskały co najmniej 11 na 20 możliwych punktów. Po przekroczeniu tej granicy lokale dostają dodatkowo od 1 do 5 czapek. Warszawa króluje w tym zestawieniu – ponad 120 warszawskim restauracjom przyznano kucharskie czapki.
Barbara Turak, prezes zarządu WOT, powiedziała: „Bardzo się cieszymy, że w gronie restauracji z najwyższymi oznaczeniami znalazły się również restauracje członkowskie Warszawskiej Organizacji Turystycznej, w tym Belvedere, Brasserie Warszawska, Chianti, Kieliszki na Próżnej, Kieliszki na Hożej, Prime Cut oraz Opasły Tom, który wyróżniono również nagrodą dla Flavii Borawskiej – otrzymała ona tytuł „Kobieta Szef 2020.”
W pozostałych przyznawanych kategoriach wyróżniono: Rafała Kowalczyka z warszawskiego Starego Domu (Szef Kuchni Tradycyjne), Rafała Grzegorzka (Młody Talent), Łukasz Budzik z sopockiej Menniczy Fusion (Szef Jutra). Szefem roku został natomiast Dariusz Barański z Restauracji Warszawska zlokalizowanej w hotelu Warszawa. W wydarzeniu wzięło udział ok. 800 osób i wydano 8000 dań.
Uroczyste Gale premierowe Żółtego Przewodnika przyciągają setki najlepszych szefów w całej Polski oraz rzesze dziennikarzy i organizowane są co roku w innym mieście. Organizatorzy pragną bowiem pokazać zarówno Polakom, jak i turystom najdynamiczniej rozwijające się regiony naszego kraju wraz z ich bogatą kulturą kulinarną. Dotychczas wydarzenie gościło m.in. w Gdańsku, Łodzi i Krakowie. W związku z ogromną dynamiką i rozwojem branży restauracyjnej oraz stałym wzrostem liczby restauracji wyróżnianych przez Gault & Millau Polska, naturalnym wyborem miejsca kolejnej Gali Premierowej przewodnika stała się na powrót Warszawa. Warszawska Organizacja Turystyczna była partnerem wydarzenia.
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty