Węgry promują się kuchnią
Kiełbasa z Mangalicy, zupa gulaszowa w kociołku, porkolt z kurczaka z galuszkami, naleśniki z masą orzechową – wszystkiego, co najlepsze w madziarskiej kuchni, można spróbować do końca kwietnia w warszawskiej restauracji Szwejk. Oczywiście, w ramach Festiwalu Węgierskiego, w karcie dań znajdzie dużo więcej specjałów z Węgier oraz doskonałe wina i mniej nieco znane piwa. W maju festiwal przeniesie się do innego stołecznego lokalu – Kompanii Piwnej.
Pomysłodawca Festiwalu, Jurek Piekarski, powiedział: „Cieszę się, że udało mi się namówić właściciela Szwejka, żeby zaprezentować mieszkańcom Warszawy kuchnię węgierską. Mimo, że Polaków i Węgrów wiele łączy – choćby historia, władcy, przysłowie Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli i do szklanki – mimo, że wielu Polaków wypoczywa na Węgrzech, to o kuchni węgierskiej szybko po powrocie zapominamy i wciąż o niej mało wiemy. Kuchnia węgierska jawi nam się jako ostra. To nie do końca prawda. Ta kuchnia jest pikantna, jest paprykowana, opiera się w wielu daniach na prawdziwej, oryginalnej papryce węgierskiej. Ale warto spróbować jej wielu smaków, wielu odcieni.”
W czasie trwania festiwalu w restauracji można kupić również produkty węgierskie, m.in. kiełbasę z Mangalicy (węgierskiej świni), salami, pasty, paprykę mieloną oraz sznury papryki.
W ubiegłym roku, Węgry odwiedziło 228 tys. Polaków, wykupili oni 581 tys. noclegów.
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty
Mangalica to gatunek świni, nie wymaga więc dużej litery na początku swej nazwy.