Węgry – zakończył się 25. Festiwal Win w Budapeszcie
Ponad dwustu wystawców z 22 regionów Węgier prezentowało swoje produkty na jubileuszowym Budapesztańskim Festiwalu Wina na zamku stolicy Węgier.
Stoiska winiarzy były rozstawione na tarasach i dziedzińcach budańskiego zamku. Oprócz win, można było posmakować dań kuchni wegierskiej (m.in. kiełbasek, kurczaków, mięsa grillowanego, trufli, strudli), ale głównym bohaterem były oczywiście wina węgierskie.
Bilet wstępu kosztował 3 000 forintów (ok. 43 złotych), czterodniowy bilet – 6 000; goście otrzymywali szklany kieliszek oraz woreczek do przetrzymywania go na szyi. Impreza trwała przez trzy dni do godziny 24, czwartego – do godziny 23. Największą zaletą jest możliwość degustacji win nieobecnych na codzień w restauracjach i sklepach budapesztańskich oraz rozmowy z producentami win, często z małych lokalnych winiarni. Kieliszek wina można było wypić już za 250 forintów. Zakupów dokonywać można było tylko elektronicznie, za pomoca kart zbliżeniowych lub specjalnych kart Festipay, kupowanych na miejscu (minimalna suma na koncie – 2 000 forintów, maksymalna – 290 000).
W tym roku z zagranicznych gości prezentowali się na dwóch stoiskach winiarze z Włoch (Argiolas, Ca’ del Bosco, Caparzo, Ceretto, Di Lenardo, Librandi, Duca di Salaparuta Group, Monteverdi, Cantina Valpolicella Negrar, Torrevento). Węgierscy winiarze zgrupowani byli regionami, np. z Villányi Korzó byli m.in.: Maczkó, Malatinszky, Tiffán Wineries, z Egeru – Gál Tibor Winery, Thummerer Cellar, St. Andrea Wine Estate, z Szekszárd – Dúzsi Winery, Eszterbauer Winery, Heimann Estate, Mészáros Winehouse & Cellar z tregionu Tokaj: Szent Tamás Vineyard c Winery, Tokaj Kereskedőház, Patricius Winery.
Uzupełnieniem degustacji były koncerty, pokazy ogni sztucznych oraz wykłady Akademii Winiarzy (płatne oddzielnie – 4 500 forintów za dzień). Ostatniego dnia odbyłą się parada winiarzy i wręczenie orderów.
Festiwal Budapsztański jest największa tego typu impreza na Węgrzech, odwiedza go każdego roku kilkadziesiąt tysięcy gości, w tym wielu zagranicznych, biura podróży wpisuja sobie go do programów odwiedzin Budapesztu. Od przyszłego roku najprawdopodobniej nie będzie się odbywał w tym miejscu, tylko pod zamkiem.
{gallery}4206{/gallery}
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty