Wielka klucha z Turyngii
Jedną z atrakcji szlaku kulinarnego w Turyngii jest wizyta w zakładzie produkującym od wielu lat dumplingi czyli po naszemu kluchy ziemniaczane.
Dumpling czyli wielka kluska nadziewana jest jednym z typowych produktów spożywczych Turyngii. W Heichelheim, pół godziny jazdy autokarem od Weimeru, znajduje się najsłynniejszy zakład produkujący te kluski (czasami nazywane knedlami) oraz muzeum. Jak głosi legenda, pierwsze ziemniaki sprowadził do Turyngii książe Saksonii i Weimeru, Ernest August I w roku 1739. Zakład w Heichelheim powstał w 1964 roku, przez pierwszych siedem lat była to prawdziwa manufaktura, wszystko robiono ręcznie. Pierwsze maszyny wprowadzono w 1971 roku. Obecnie produkuje się tutaj różne produkty (wszystkie można kupić w przyzakładowym sklepie), ale sztandarowym pozostaje klucha – jedne z symboli kuchni Turyngii.
Podczas zwiedzania uczestnicy mogą samodzielnie wykonać dumplingi (oczywiście pod okiem kogoś z gospodarzy, np. szefa – Joerga Richtera). Przepis jest dość prosty, klucha powstaje z połączenia startych surowych ziemniaków, ugniecionych ugotowanych ziemniaków i nadzienia.
1/3 ziemniaków myjemy i gotujemy. 2/3 ścieramy i odciskamy w woreczku z gazy. Pozostał na dnie skrobie dodajemy do startej masy. Ugotowane ziemniaki przecieramy i dodajemy do surowych. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą. Kiedy ciasto będzie odpowiednio sprężyste formujemy z niego kulki wkładając do środka prażone na maśle grzanki z pokrojonej w kostki bułki. Potem kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 25 minut. Są gotowe do podania. Można je polewać różnymi sosami. Wersja z grzankami w środku to klasyka, istnieją jednak przeróżne wariacje nadzienia, słodkie, mięsne, a nawet sushi.
Piętro wyżej nad salą prezentacyjną jest muzeum kluchy. Uzupełnieniem jest muzeum samochodowe Wartburga, w którym zgromadzono ponad 50 eksponatów, modeli Wartburga (m.in. wersja kempingowa). Zakład i muzeum odwiedziło w ubiegłym roku ponad 50 tysięcy turystów.
Muzeum Kluchy otwarte jest codziennie w godz. 9 – 17 ( w soboty i niedziele do 16)
Bilet wstępu – 5 euro
www.thüringer-kloßwelt.de
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty