Wielkie grillowanie w Qubus Hotel
Sieć Qubus Hotel otwiera sezon na grilla. Z tej okazji przygotowane zostały specjalne karty menu, w których główną rolę grają soczyste mięsa i przepyszne warzywa doprawione aromatycznymi marynatami z różnych ziół i przypraw.
Grillowane specjały dostępne będą od początku czerwca w 5 hotelach sieci: w Gdańsku, Głogowie, Łodzi, Krakowie i Legnicy. Menu stworzone zostało przez wykwalifikowanych Szefów Kuchni pod czujnym okiem mistrza świata w grillowaniu Mariusza Tkaczyka.
Mariusz Tkaczyk, specjalista ds. gastronomii w sieci Qubus Hotel, powiedxiał: „Przygotowaliśmy bardzo dużo propozycji dla miłośników mięs z rusztu. Oprócz klasyków takich jak steki, polędwiczki i karkówka w karcie są też między innymi indyk, roastbeef urugwajski, wędzona pierś z kaczki. W menu nie zabrakło również propozycji dla wegetarian, takich jak grillowane warzywa i owoce. Każdy z Gości znajdzie odpowiednią potrawę dla siebie.”
Coś lekkiego na początek
Zanim na ruszt wejdą dania główne zaczynamy od starterów. W Krakowie można spróbować marynowanych krewetek prosto z ognia podanych z sałatką z melona i oliwek oraz bagietką czosnkową, czy warzyw z ognia marynowanych w oliwie i świeżych ziołach. W Głogowie można skosztować pieczonej kaszanki podanej na chałce z jajkiem Mollet. A pyszne przystawki to dopiero wstęp do grillowanej uczty…
Tradycja przede wszystkim
Każdy z hoteli przygotował swoją wyjątkową propozycję dań. W Qubus Hotel Kraków można spróbować między innymi marynowanego antrykotu wołowego smażonego na ogniu z pieczonymi ziemniaczkami, czy grillowaną pierś z kurczaka serwowaną z paprykową salsą i świeżym szczypiorkiem. Do wyboru jest też grillowany stek wołowy T-bone i stek wołowy z Angusa marynowany w rozmarynie i czosnku.
Mariusz Tkaczyk dodał: „Poprzez łączenie aromatycznych ziół i świeżych, najwyższej jakości składników zapewniamy Gościom niezapomniane doznania smakowe. Potrawy przygotowujemy na dużych rusztach i grillowędzarniach. Do grillowania używamy naturalnego drewna – okorowanej olchy czerwonej.”
Qubus Hotel Gdańsk oferuje bardzo ciekawe połączenia warzyw z mięsami z rusztu. Można zjeść delikatną sałatkę Cezar z grillowanym kurczakiem, ale też żebro wieprzowe podane z purée z batatów i cukinii z sosem BBQ, czy schab z kością podany z pieczonym ziemniakiem i grillowaną kukurydzą.
W Legnicy postawiono na tradycyjne polędwiczki wieprzowe, stek z roastbeef’u, grillowanego łososia i filet z indyka. Wszystko w zestawie z frytkami i warzywami z rusztu.
Góralskie i egzotyczne smaki
W Qubus Hotel Głogów przy tworzeniu menu najważniejsze były nieoczywiste połączenia smaków. Grillowany łosoś z tortillą połączony jest z salsą ze świeżego ogórka i kolendrą. Stek z karkówki przywodzi na myśl górskie potrawy – połączony jest z grillowanymi boczniakami i serem górskim. Egzotyczne dania z grilla? Czemu nie! Roastbeef urugwajski podany na letniej sałatce z kalarepy, cytrusów i sosu mango, oraz Jalapeño z grillowanymi ziemniakami na pewno zachwyci poszukiwaczy niezwykłych smaków.
Podobnie jest w Qubus Hotel Łódź. Grillowany łosoś podany jest z purée brokułowym, kurkami i papryczkami Jalapeño. Szef kuchni poleca ciekawe połączenie wędzonej piersi z kaczki podanej na sałatce z grillowanych jabłek, plantanem i żurawiną, serwowanej z chrupiącą kaszą pęczak.
Desery z ognia
Dla tych, którzy myślą, że grill zarezerwowany jest wyłącznie dla mięsnych potraw – udowadniamy, że na ruszcie można stworzyć małe, słodkie arcydzieła. W restauracji w Legnicy i w Krakowie znaleźć można brzoskwinie prosto z ognia z serkiem mascarpone i syropem klonowym, a także grillowanego ananasa z nutą imbiru i rumu podanego z sorbetem malinowym.
Hotele Qubus Hotel sa członkiem IGHP.
POWIĄZANE WPISY
14 listopada 2024
Arche otwiera nowy hotel w XIX-wiecznym klasztorze we Wrocławiu
Rusza kolejny, dwudziesty pierwszy obiekt Arche — największej w kraju sieci hotelowej z…
0 Komentarzy4 Minuty
14 listopada 2024
IGHP: stabilny październik w hotelach
Wyniki października w hotelach okazały się podobne do wrześniowych, głównie dzięki…
0 Komentarzy4 Minuty
7 listopada 2024
Sieć Mercure otworzyła pierwszy hotel w Bułgarii
Mercure, marka hotelowa grupy Accor, otworzyła pierwszy obiekt w Bułgarii – Mercure Sofia…
0 Komentarzy1 Minuty
4 listopada 2024
Sieć a&o Hostels otworzyła pierwszy hostel w Belgii
Europejska sieć hosteli a&o Hostels otworzyła pierwszy obiekt w Belgii – a&o Antwerpen…
0 Komentarzy1 Minuty
30 października 2024
Accor z przychodem 1,4 mld euro w III kwartale 2024
Grupa Accor zamknęła trzeci kwartał 2024 z przychodami wynoszącymi 1,434 mld euro, co…
0 Komentarzy1 Minuty
28 października 2024
B&B Hotels redukuje emisję CO2 i walczy z marnowaniem żywności
Sieć B&B Hotels opublikowała raport za 2023 rok, w którym podsumowuje swoje działania na…
0 Komentarzy4 Minuty
25 października 2024
Travelist.pl: listopadowe wyjazdy zyskują na popularności. Polacy wybierają góry i morze
Od kilku lat koniec wakacji nie oznacza końca sezonu urlopowego. Wzrost liczby rezerwacji…
0 Komentarzy3 Minuty
25 października 2024
Marriott International wprowadza program Connect Responsibly. Marka stawia na zrównoważony rozwój w organizacji spotkań
Marriott International ogłosił wprowadzenie programu Connect Responsibly, który ma na…
0 Komentarzy3 Minuty
22 października 2024
Nocowanie.pl: Zakopane, Karpacz i Gdańsk – najpopularniejsze na listopadowe i świąteczne wyjazdy
Polacy coraz chętniej spędzają długie weekendy, święta i sylwestra poza domem. Z danych…
0 Komentarzy5 Minuty