XV Festiwal Śląskie Smaki już 13 czerwca

Bitwa Smaków/fot. P. Lipecki slaskiesmaki.pl

Tegoroczna, jubileuszowa 15. edycja Festiwalu „Śląskie Smaki”! odbędzie się 13 czerwca (niedziela) na dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu.

W tym roku uczestnicy festiwalu powalczą o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę (fartuch), w jednej z trzech kategorii: potrawa regionalna, produkt lokalny oraz potrawa/produkt inspirowany tradycją.

Adam Wawoczny, prezes zarządu Śląskiej Organizacji Turystycznej, powiedział: „Festiwal „Śląskie Smaki” organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 roku ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa i podtrzymywanie kulinarnych tradycji z nią związanych. Charakterystyczne jest, że kuchnia ta, będąca niezwykle tradycyjną, zawiera w sobie wiele aktualnych trendów dotyczących żywienia, czy życia w stylu slow.

Grzegorz Swoboda, Starosta Raciborski, dodał: „To niesamowite, że Racibórz gości Festiwal Śląskie Smaki już po raz drugi, gdyż trzecia edycja tej imprezy w 2008 roku również odbyła się w Raciborzu. Teraz zagości w szczególnym dla Powiatu raciborskiego miejscu, na Zamku Piastowskim. Wielowiekowa kultura spotyka się tu z tradycją warzenia piwa, która trwa co najmniej od 1532 roku.”

Podczas trwania imprezy odbędą się dwa pokazy kulinarne, w tym emocjonująca Bitwa Smaków. Jej efektów będzie mogła zakosztować zgromadzona na zamkowym dziedzińcu publiczność. Przewodnim produktem kulinarnych zmagań tegorocznej Bitwy Smaków jest piwo – flagowy produkt partnera tegorocznego festiwalu – Browaru Zamkowego Racibórz.

Nie zabraknie lokalnych produktów prosto od ich producentów oraz regionalnych dań serwowanych m.in. przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”®. Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”® to zdobywca Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej oraz nagrody Komisji Europejskiej w konkursie na Najlepsze Turystyczne Destynacje w Europie EDEN (2015).

Restauratorzy zadbają o to, by nikt na Festiwalu nie był głodny. Festiwal jest zawsze okazją do spotkania się gastronomicznych reprezentantów różnych regionów województwa, będzie więc i kuchnia beskidzka oraz jurajska.

W tym roku mamy również niezwykle bogaty program artystyczny Festiwalu. Imprezie kulinarnej towarzyszyć będzie m.in.: Krzysztof Respondek, zespół VIDEO, zespół Singers. Imprezę zakończy tradycyjnie galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.

Program festiwalu:

13:00 – rozpoczęcie Festiwalu
13:15 – koncert zespołu Singers
14:00-15:00 – Krzysztof Respondek – w programie muzyczno-kabaretowym
15:00-16:00 – Barbara lubi rabarbar w Raciborzu – pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Agnieszki Jasińskiej (uczestniczka Hell’s Kitchen)
16:00-17:00 – koncert zespołu VIDEO
17:00 – 17:30 – wręczenie nagród w konkursie kulinarnym
17:30 – 18:00 – koncert zespołu Singers
18:00-19:00 – Bitwa Smaków –pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Marii Pietruszki (uczestniczki programu Zamiana Szefów Kuchni) – jasne kontra ciemne, czyli piwne wariacje kulinarne
19:00 – koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny

Organizatorzy:
• Śląska Organizacja Turystyczna
• Powiat Raciborski
• Agencja Promocji Ziemi Raciborskiej i Wspierania Przedsiębiorczości na Zamku Piastowskim w Raciborzu

www.slaskiesmaki.pl

Szlak Przyrody Województwa Śląskiego idealny na majówkę